OffNews.bg

ДБ призова симпатизантите си да подкрепят протеста #ГAZwithme

"Не сме съгласни страната ни да взема такъв геополитически завой и преднамерено да се поставяме в газова зависимост от Русия."

С тези думи от ефира на бТВ Антоанета Цонева от "Демократична България" призова поддръжниците на политическата формация да подкрепят протеста #ГAZwithme тази вечер.

Вчера ДБ излезе с позиция, в която посочват, че служебното правителство на Румен Радев продава България. По-късно формацията официално подкрепи протеста срещу намерението на служебния кабинет да обвърже отново България с Руската федерация чрез "Газпром".

Цонева отговори и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера повтори тезата си, че по време на управлението му, цената на газа е била в пъти по-ниска, но заради правителството на Кирил Петков цените тръгнали нагоре. Той разкритикува предишното правителство и за разваления договор с "Газпром". (Договорът с руската компания бе едностранно нарушен от Русия с искането страната да плаща в рубли, докато в договора е записано, че плащанията са в долари - б.а.)

Цените на газа в ЕС са 10 пъти по-високи в сравнение със средногодишните за последните пет години, отговори му задочно Цонева.

Тя коментира и още една критика, която вчера дойде от ГЕРБ - че ДБ се обявили срещу руския газ, но не и срещу руския петрол и попита защо от формацията вече не говорят за "Лукойл". Цонева заяви, че благодарение на коалиционното правителство за първи път от години "Лукойл" започна да плаща дължимите данъци, които не се събираха по време на управлението на ГЕРБ.

1/3 от нужния на България газ на най-ниските цени в ЕС - 30 евро на мегават час, ще дойде от Азербайджан. Другият нужен газ можеше да бъде набавен от договорените 7 танкера с втечнен газ, от които правителството на Донев се отказа, коментира още Антоанета Цонева. 

В понеделник служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че правителството ще  подпише договор за един от договорените седем танкера с втечнен газ.  Аргументът - нямало свободни слотове за разтоварването им в Ревитуса дори и след увеличението на капацитетите с 50%. Цонева обаче напомни, че това твърдение бе опровергано от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който съобщи, че свободни слотове има.

Три дни след смяната на властта, стартираха и протестите срещу Радев и служебното му правителство. Първият такъв се проведе на 5 август и бе под надслов #ГАZwithme - препратка към серията от протести #ДАНСwithme след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава се проведоха две демонстрации - на граждани и на "Демократична България". Няколко дни по-късно Росен Христов определи протестите като "предизборни действия". Министърът заяви още, че "приоритетно ще разгледат алтернативни доставчици на газ, но ако те не са достатъчни - то той нямало да е министърът, който ще остави населението на студено".