OffNews.bg

ДБ иска военна помощ за Украйна още в първите дни на новия парламент

"Демократична България" ще внесе проекторешение за  изпращане на военно-техническа помощ за Украйна веднага след свикването на 48-ото НС - с тази позиция днес излязоха от обединението, което ще е шеста политическа сила в новия парламент.

В позицията пише още, че ДБ осъжда решението на президента Румен Радев да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна.

"Категорично настояваме президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси", посочват от обединението.

От ДБ припомнят още, че "българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него".

Според демократите "отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа е всъщност отказ България да изрази пълната, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна."

"Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация", пишат от ДБ.

В заключение от обединението настояват президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него и той да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО.

"Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание", обобщават от ДБ.

Днес ще се проведе протест под надслов "ДА на Украйна - НЕ на Радев". Събитието започва в 18:00 ч. пред президентството. То е организирано от БОЕЦ.  Поводът за протеста е позицията на президента, в която се заявява, че той е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има подписано мирно споразумение с Русия. Позицията на Радев, изпратена от "Дондуков 2" по-късно, се разминава с текста на декларацията, в който никъде не се посочва кога Украйна трябва да се присъедини към Алианса.