OffNews.bg

БСП също върза тенекия на ГЕРБ, шансът за редовен кабинет е само в ИТН и ''Величие''

БСП не се появиха за срещата с ГЕРБ, на която двете формации трябваше да преговарят за политики и евентуална подкрепа за правителство. 

Срещата беше насрочена за 11 часа. От БСП обаче още вчера заявиха, че категорично не биха подкрепили правителство на ГЕРБ с първия мандат. Въпреки това не беше ясно дали все пак няма да се явят, за да обсъждат отделни политики. Решението да не дойдат е било взето на заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

На ГЕРБ им остават само още две възможности в търсенето за подкрепа на кабинет с първия мандат - среща от 13 часа с "Има такъв народ" (ИТН), а от 17 часа - с изненадващо появилата се в парламента "Величие".

Засега ГЕРБ разполагат единствено с политическа подкрепа от ДПС. Двете формации се срещнаха вчера и след това заявиха, че са намерили допирни точки в приоритетите си.

След отказа на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и БСП да подкрепят проектокабинет с първия мандат на ГЕРБ, за да събере достатъчно подкрепа на партията на Бойко Борисов ще ѝ е нужна подкрепа от някоя от малките партии - ИТН и "Величие". 

Засега не е ясно дали представители на "Величие" ще дойдат за срещата. Миналата седмица пред БНР лидерът на бъдещата парламентарна група на партията - Николай Марков, заяви, че с "контактьорки" няма да разговаря, а само лично с Борисов. Преговорният екип на ГЕРБ се състои от три дами - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Освен това представители на "Величие" са казвали, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС. Затова почти сигурно ИТН е единственият шанс да се състави редовно правителство.