OffNews.bg

БСП номинира Станишев за нов мандат като лидер на ПЕС

Конгресът на БСП предложи Сергей Станишев за нов мандат като лидер на Партията на европейските социалисти.

Предложението направи лидерът на БСП – Пловдив Георги Гергов и беше подкрепена от почти всички делегати. „Против“ предложението гласува един делегат, а двама се въздържаха.

По време на речта си на конгреса на БСП Станишев обяви, че има намерение да се кандидатира за лидер на ПЕС и изрази надежда, че партията ще подкрепи кандидатурата му.

ПЕС е изправена пред нови предизвикателства, посочи Станишев, като отбеляза, че партията е загубила повече от 50 евродепутати на изборите.

Трябва да се подготви нов дневен ред, нови цели и задачи за европейските социалисти за следващите пет години, коментира Станишев и подчерта, че това ще бъде основна тема на предстоящия конгрес на ПЕС през следващата година.

Конгресът на БСП одобри и резолюция за участието на БСП на предсрочните избори на 5 октомври. Документът беше утвърден от Националния съвет на партията преди няколко дни.

В документа се посочва, че отговорността за предсрочния край на мандата е на ДПС и че трябва да се направи ревизия на отношенията с партията.