OffNews.bg

Борисов: Вариант Б е Бойко. ИТН: Ще подкрепим правилното, независимо от коя партия идва

След като разговаря с "Има такъв народ", лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "вариант Б (за кабинет, б.р.) е Бойко". По-рано днес той каза, че е искал да направи правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България", но има и друг план. 

Това се случи в Народното събрание, след като Борисов проведе среща с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и с парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН).

След разговора с ИТН Борисов заяви, че е търсил теми, по които може да намери съгласие сред другите политически партии, но че продължава да води преговори с ПП-ДБ. Според него не е коректно да се търси съгласие за кабинет с другите партии, докато не приключат преговорите му с ПП-ДБ. 

Днес депутатите за втори пореден ден не успяха да постигнат консенсус около избора на председател на Народното събрание и бе решено заседанието да бъде подновено от 10 часа на 19 април, сряда. 

Бойко Борисов съобщи още, че работни групи на ПП и ГЕРБ ще направят още две срещи - на тема правосъдие и финанси. На свой ред от БСП заявиха, че няма да подкрепят кандидат на ГЕРБ за председател Росен Желязков и че няма да участват в работните срещи.

Борисов не отрече, че е възможно правителство с втория мандат на ПП-ДБ и добави, че тези дни ще обсъди с тях и този вариант. Въпреки това той отправи критики към ПП, че продължават да "говорят предизборно", и се закани, че "ако продължават така, ще отидем на избори". 

По думите му едни поредни предсрочни избори не биха променили ситуацията. "И след местните избори ще водим пак същия разговор. Затова полагам последни усилия да намеря съгласие", каза Борисов. На въпрос не се ли върви към президентска република заради нестабилността на парламента, Борисов отговори: "То ще си дойде от само себе си". 

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че разговори за правителство могат да се водят и след избирането на председател на НС. Той заяви, че не са разговаряли с ГЕРБ за подкрепа за кабинет. По думите му от ИТН ще подкрепят и гласуват за неща, които смятат, че са правилни, без да има значение от коя политическа партия идват.