OffNews.bg

Борисов раздава министерски постове срещу подкрепа

Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с нас отговорността за дадени политики. Това заявява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред в. "Преса" по отношение възможностите за бъдещи парламентарни коалиции.

"Например, ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък, ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор“, казва Борисов пред изданието.

Според него възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП. Борисов заявява, че ГЕРБ ще се опита да състави кабинет на малцинството, като раздава министерски кресла, но без да бъде подписвано официално коалиционно споразумение.

Пред в. "Преса" той казва още, че е готов на разумни компромиси, за да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си, но не би приел априори да му се поставят условия за постове.

"Големите партии правят малки компромиси, малките - големи", обяснява позицията си Борисов, като се аргументира с 1,1 млн. избиратели на ГЕРБ.

Борисов лично ще води преговорите с ръководствата на парламентарните формации, става ясно още от публикацията. Той е казал, че споделя част от позициите на Патриотичния фронт, а за останалите партии очаква да осъзнаят тежката оценка на избирателя.