OffNews.bg

Ако НС гласува военна помощ за Украйна, излизаме от коалицията и отиваме на избори

Дългогодишният депутат от БСП Румен Гечев обяви, че ако парламентът реши да прати военна помощ на Украйна, Столетницата ще напусне коалицията и ще предизвика предсрочни избори. 

"Ако парламентът вземе такова неразумно решение – ние няма да участваме и ще излезем от коалицията", заяви Гечев пред Nova телевизия. 

Въпреки това той каза, че коалицията трябва да бъде стабилна по време на множеството тези предизвикателства и кризи. Румен Гечев съобщи, че след като Андрей Гюров (ПП) се отказа от надпреварата за нов управител на БНБ, Столетницата почти със сигурност няма да подкрепи втория кандидат за поста - Любомир Каримански (ИТН).

"При създалата се ситуация от неделя, почти съм сигурен, че няма да подкрепим и втория кандидат за поста. Не искаме да взимаме страна и да се противопоставяме на нашите партньори в коалицията. БСП е партия, която внася спокойствие. Нямаме желание да задълбочаваме раздора и да подкрепяме другата кандидатура."

На въпроса защо от БСП не са издигнали собствен кандидат за шеф на БНБ Гечев отговори: "Ние сме по-малкият партньор в коалиция и подходихме справедливо и спокойно и изчакахме да видим какво ще предложат нашите партньори".

Депутатът от БСП подчерта, че ако не се избере нов управител на финансовата институция, начело ще остане сегашният шеф на БНБ - Димитър Радев. "А да му бъде предложен още един мандат – всичко е възможно. Може да има и нови предложения", каза още Румен Гечев.