OffNews.bg

АБВ внесе законопроект за фалит на гражданите

Парламентарната група на АБВ внесе законопроект за защита на физическите лица от свръхзадлъжнялост, съобщи Кирил Цечев от партията.

От години управляващите обещават да се предвиди възможност за фалит на физическите лица, за да не се получава феномена "вечен длъжник". Такива законови промени обаче така и не бяха прокарани.

От АБВ предлагат да се уеднаквят условията за обявяване на фалит между частните лица и търговците.

Личният фалит ще е възможен само за добросъвестни длъжници. За такива се считат физическите лица, които не са натрупали дълговете си нарочно, поради разточителство, заради умишлено престъпление или с цел да увредят на някой от кредиторите си. В документа няма отговор какво например означава да си живял разточително, нито се казва как ще се определя това.

Най-общо казано новата мярка ще се отнася за длъжници с над 5 хил. лв. дълг - те ще обявят публично цялото си имущество и ако до 3 години нямат възможност да изплатят дълга си, ще могат да обявят фалит.

В такъв случай цялото ти имущество, без най-необходимото за живот, както и доходите за три години напред ще стават собственост на кредиторите ти.