OffNews.bg

Недостиг на праз във Великобритания, Лондон призова британците да ядат повече ряпа

Производителите предупреждават за недостиг на праз, който ще доведе до изчерпване на британските запаси до април, предаде ДПА. Празът е доста популярен в много домакинства на Острова и се използва за приготвяне на различни ястия, включително пайове, супи, стекове и гарнитури. През март в графство Гуенед се провежда дори "The Welsh Leek Festival" (Уелският фестивал на праза), посветен на праза и на уелската кухня като целият ден е пълен с конкурси, музика и традиционни ястия.

Високите температури и липсата на дъжд, последвани от период на студено време, се изтъкват като причина за създаването на "най-трудния сезон досега". По-рано тази седмица стана ясно, че има обща криза със зеленчуците, а супермаркетите вече ограничават продажбата на домати, други плодове и зеленчуци поради липса на внос.

Министърът на околната среда Терез Кофи каза в четвъртък, че британските потребители трябва да ядат повече ряпа вместо вносна храна, но Асоциацията на производителите на праз посочи, че купувачите ще трябва да разчитат на праз, отгледан в чужбина през май и юни.

"Фермерите, отглеждащи праз, са изправени пред най-трудния си сезон досега поради предизвикателните метеорологични условия", заяви Тим Кейси, председател на Асоциацията на производителите на праз. По думите му, членовете на асоциацията виждат спад на доходността с между 15 и 30 процента. "Прогнозираме, че предлагането на домашно отгледан праз ще бъде изчерпано до април, като британски праз няма да се предлага в магазините през май и юни, а потребителите ще трябва да разчитат на вносни култури", допълни той.

Асоциацията на производителите на Lea Valley заяви, че някои от големите производители в Обединеното кралство забавят засаждането на култури поради високите разходи за енергия. Организацията има около 80 членове в област, включваща Голям Лондон, Хартфордшър и Есекс, които произвеждат около три четвърти от краставиците и чушките в Обединеното кралство, както и много патладжани и домати.