OffNews.bg

Вигенин: Категорична позиция за санкции срещу Русия ще ни навреди

Не си струва България да заема категорична позиция по отношение на санкциите срещу Русия, тъй като до такива санкции може и да не се стигне. Всяка категорична заявка в момента само ще навреди на страната ни. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред Дарик.

Категоричните заявки биха навредили на която и да е страна членка, защото става въпрос за съюз от 28 страни. Поставянето на 27 от страните пред свършен факт би ни навредило в конкретната ситуация и би създало особено отношение към страната ни за други случаи, в които ще искаме да се вземат решения, коментира Вигенин.

Не малко страни членки на ЕС са скептично настроени по отношение на евентуалното налагане на санкции срещу Москва. Ние работим активно с тези страни, за да направим всичко възможно ако се премине към обсъждане на темата за санкциите, ЕС да подходи много внимателно, допълни Вигенин.

Позицията на България е подплатена с факти и аргументи, с които сме запознали нашите партньори от ЕС. В сегашната криза е по-добре да си реалист, отколкото да реагираш емоционално, категоричен е външният министър.

В момента България няма откъде да получи сериозни количества газ. Не се очаква съседните страни да получат някакви количества, нито имаме необходимите връзки, за да получим доставки, които не са от Русия. Както и да решим да постъпим, трябва да имаме това предвид, каза още Вигенин.