Костов: Санкциите крият повече рискове за Русия, отколкото за Европа

OFFNews 28 март 2014 в 22:47 5817 11

Иван Костов

При евентуални санкции срещу Русия - заради анексирането на Крим - Москва ще пострада много повече, отколкото Европа. Това каза бившият министър-председател Иван Костов в предаването "Панорама" на БНТ.

Той подчерта, че ситуацията все още не може да се нарече „студена война“, но анализите сочат, че това е по-вероятният сценарий.

„Може би не такава студена война, каквато познаваме от миналото, но във всички случаи, двете страни трудно ще намерят компромис от позициите, които са заели“, уточни Костов.

Според него има и значително объркване в представите на хората и компетентните наблюдатели за това какъв е проблемът, който се задълбочава пред очите ни. „Путиновата аналогия с Косово, е абсолютно несъстоятелна за демократичен човек. Там имаше опит за насилствено прокуждане на над милилон косовари от родните им места“, заяви Костов.

Той изрази мнението си, че Европа е най-голямата икономическа сила в света, най-богатата, с най-големия пазар, с най-многото ресурси, с модерни технологии, способна да се адаптира към променяща се среда.

По отношение на позицията на страната ни в конфликта Костов коментира, че българският политически елит, в лицето на КСНС, е заел коректна съюзническа позиция, „но тази позиция не е достатъчно силна за страна, изложена на големи рискове“. В същото време оцени икономическите рискове за България като силно надценени и изопачени.
Той препоръча България да е единна и всичките й институции да са колкото се може по-сплотени около тази позиция.

Според него разделението на българското общество на русофили и русофоби нанася огромна „нова цепнатина“, от която то няма нужда. Костов изрази и мнението си, че разделението подронва доверието в институциите и в основните партии, а някои могат да понесат дори поражение на изборите, ако не успеят да се справят с това предизвикателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!