OffNews.bg

Църквата срещу архитект Фуксас: А къде ще спират колите за сватби и поклонения в 'Св. Неделя'?

Къде ще спират колите за сватби и поклонения в столичния храм "Св. Неделя" и откъде ще минава автомобилът на патриарх Неофит към дома му в Софийската света митрополия?

Това са основните въпроси, с които Църквата се противопоставя на ремонта на площад "Св. Неделя" по проекта на топ архитекта Максимилиано Фуксас. Проектът спечели международен конкурс на Столичната община. При представянето му главният аритект на София Здравко Здравков подчерта, че това е концептуален проект, по който ще има много препоръки и възможни промени. Преди да се изготви заданието за технически проект, ще има среща на журито на конкурса с представители на КАБ и САБ, на която ще присъства и представител на БПЦ, за да се формулират препоръките към студио "Фуксас", сред тях и тези, свързани с обслужването на храм "Св. Неделя". 

Отец Кирил Попов от църквата вече заяви по БНТ, че на площада има три важни сгради, свързани с историята и настоящето на БПЦ - църквата "Св. Неделя", Софийската света митрополия и Богословският факултет. По мнението на Митрополията, проектът на арх. Фуксас не е взел предвид това важно обстоятелство и е прекалено футуристичен.

Едни стъклени навеси, които да събират дъждовна вода и да бъдат резервоари за фонтаните, отделно да събират слънчева енергия и да можеш да си зареждаш телефона, това ли е най-важното за центъра на столицата ни, попита отец Попов. Според него естакадата пред храма ще бъде премахната, а тя служела за литийни шествия и преминаване на коли по нея.

В този проект, както се представя, църквата става един вид музей, могат само да влизат пешеходци вътре. Проектът не нарушава църковния живот, а го прекъсва, обяснява свещеникът.

Арх Явор Кьосев, член на журито, увери, че естакадата остава. Що се отнася до притеснението на църквата, че входът за Софийската света митрополия от площада ще бъде затворен и патриархът и митрополитите ще трябва да влизат откъм ул. "Калоян", като за целта се избие уникалната ограда, арх. Кьосев заяви: Пробиване, преместване, разместване няма да се допусне. 

Проектът не e завършен и има възможност за промени.