Производителят за млякото желе: Може да е заради по-висока температура, не влияе на качествата и безопасността му
На какво се дължи подобната на желе консистенция на кисело мляко и опасно ли е това? Главният технолог на фирмата производител МПП "Милки Груп Био" ЕАД инж. Йордан Табаков отговори на въпросите на OFFNews, след като публикувахме информация за видео на потребител.
"Искам да Ви уверя в качеството на произвежданото от нас кисело мляко - пише инж. Табаков. - Изгледах внимателно видеоклипа, който сте ни изпратили. Подобна провлаченост на млечнокиселите продукти може да се дължи на по-висока температура при заквасване или прекъсване на температурната верига на съхранение на продукта. При съхранение при по-висока температура млечнокиселите бактерии започват да произвеждат екзополизахариди, които придават на киселото мляко провлачена консистенция.
Искам да Ви уверя, че това по никакъв начин не влияе на хранителните и вкусови качества на киселото мляко, както и на неговата безопасност като хранителен продукт."
Обвиненията, че застрашаваме здравето на потребителя и неговата безопасност са безпочвени и необосновани, подчертава той.
"Лично искам да Ви уверя, че взимаме под сериозно внимание сигналите от всеки клиент.
За конкретния случай сме дали проби от продукта в лабаратория и направихме вътрешна проверка по случая.
Отклонения в рецептурата и условията при производство не сме констатирали.
Такива проби даваме ежемесечно в акредитирани лаборатории и следим стрикно показателите за отклонения", допълва инж. Табаков.