OffNews.bg

Призив към Фандъкова да отвори приютите за кучета

В знак на солидарност към Международния ден за защита на животните, който е на 4 октомври, общинският съветник Марта Георгиева, прикани Йорданка Фандъкова да отвори за свободен достъп столичните приюти за кучета, стопанисвани от ОП „Екоравновесие“.

Домовете за бездомни животни се намират в Сеславци и Горни Богров, като идеята е в неделния ден четириногите да се порадват на малко любящо отношение от гражданите, които иначе нямат достъп до тях - да бъдат разходени, нахранени, начесани и забавлявани.

Георгиева изразява надежда достъпът да включва и право на снимане на кучетата, което да създаде възможност за бъдещи успешни осиновявания. В момента снимането на настанените в общинските приюти кучета е забранено по силата на издадена заповед от вече бившия директор на предприятието Манол Нейков.

В края на юли т.г. бе алармирано, че отказът за свободен достъп в приютите, забраната за снимане и изолирането на опитните доброволчески организации са причини за ниските нива на осиновяемост на животните, задържани в общинските приюти.

Очаква се кметицата на София да одобри в най-скоро време този жест към най-добрия приятел на човека и да бъде организирана доброволческа акция сред приятелите на кучетата.