OffNews.bg

Пелов бягал и крещял 'Имам граната', откриха част от нея в двора на затвора

Владимир Пелов крещял „Имам граната“ при бягството си от затвора, а днес там бе открита и част от ръчна граната. Очевидци също така твърдят, че Пелов държал още нещо в ръката си, освен пистолета, с който стрелял.

Пелов избяга вчера в късните следобедни часове заедно с Радослав Колев. В същото време министърът на вътрешните работи Валентин Радев днес заяви, че ръководството на затвора е било уведомено за плановете на Пелов още от миналата година. Затворникът обаче бива наказан единствено с тарашене на стаята и то направено в началото на 2018-та, разказаха за OFFNews източници по разследването.

Член 120 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането би следвало да бъде точно за такива случаи:

Когато е необходимо за предотвратяване на бягство, посегателство върху живота или здравето на други лица, както и на други престъпления, със заповед на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" лишеният от свобода може да бъде изолиран в единична килия за срок до два месеца без право на участие в колективни мероприятия.

Такава изолация обаче не е имало. Заради неизпълнение на задълженията си, двама затворнически шефове днес подадоха оставка, а двама престъпници са на свобода. 

Пелов все пак е бил в карцера, но не заради планираното бягство. Преди години, по време на проверка в килията му, е открит мобилен телефон, а на него клипове, на които са мъчени хора. За това получил 10 дни наказание.

Бягството

Пелов и Колев са били в помещението, където затворниците получават техника, пратена отвън - бързовари, отоплителни печки. В момент, когато се подавал голям пакет през отвора на PVC дограмата, Пелов извадил пистолет и го опрял в главата на техника. Двамата с Колев нахлуват вътре, Пелов нанася удар на служителя, а неговият съучастник в бягството заплашва с нож друг затворник, работещ там.

После двамата продължили през вратата и заплашили надзирателя в кабинката отново с пистолет. Били подгонени, Пелов стрелял извън затвора с пистолета си „Макаров“ и се качили в автомобил. Шофьор не ги е чакал, а самият автомобил стоял на улицата от няколко дни.

Ключов инструмент за бягството е пистолетът, с който остава загадка как Пелов се е сдобил. Участието на надзирател във въоръжаването на осъден престъпник, познат в криминалните среди като безскрупулен убиец, звучи крайно необмислено за каквато и да било сума. Телефони и наркотици – да, пистолет, с който да бъде застрашен живот – по-скоро не.

Начини за доставяне на стоки в затвора без намесата на надзиратели не са малко. Прехвърлянето през стената, досущ като в старите филми, още е вариант за доставка. Надзирателите редовно откриват неща в буферните зони между оградата и стената, както и по бодливата тел.

Мястото, през което Пелов и Колев избягали, не за пръв път става обект на напрежение. Преди две години там беше наръган надзирател в друго бягство на рецидивист. Управата на затвора не реагирала, а днес историята се повтаря, този път поне без сериозно пострадали, но това само заради милостта на избягалите престъпници

Едва днес, при това само за два часа, на конкретното място беше монтирана метална решетка.

В средите на надзирателите вече се обмисля протест. Най-вероятно той ще е след празниците, на 10 април, като ще бъде в София. Планира се той да бъде национален, с надзиратели от цялата страна. В солидарност със столичните колеги и за мизерните условия на труд.