Откриха българско кисело мляко, което се точи като желе. Опасно ли е това?
На кисело мляко, което се точи "като желе", е попаднал потребител, който публикува видео в You Tube.
"Страхотно кисело мляко! Такова никой не е ял досега - казва той и бръква във втора кофичка, в която консистенцията е същата - желе, по думите му. - В тази кофичка имаше пак такова желе и си помислих, че е развалена кофичката."
Човекът отваря нова кофичка пред камерата. Годността на млякото в нея според етикета е 21 септември 2020 г. Уточнява, че датата е 10 септември. Какво вижда?
"Отваряме и отгоре няма проблеми. Обаче като махнем горния слой и отиваме на желето. Страхотно! Такова мляко досега не съм ял, няма и да го опитвам" - казва той в края на видеото.
На какво би могла да се дължи промяната и опасно ли е млякото-желе за организма? С тези въпроси се обърнахме към молекулярния биолог и вирусолог, експерт по безопасност на храните и консултант на „Активни потребители“ д-р Сергей Иванов.
Причините биха могли да са три: влагането на някои закваски, които правят млякото с кремообразна структура; объркване на температурния режим или замърсяване. Дори и при третия вариант реалният риск за човешкия организъм е малък, обясни д-р Иванов.
OFFNews изпрати запитване до фирмата на 15 септември. Отговора може да видите ТУК.