OffNews.bg

MВР: Няма официално искане за спиране на издирването на Сертов

От пресцентъра на МВР категорично отрекоха пред OFFNews информацията, че съпругата на бившия председател на ДАНС-Емилия е поискала да бъде свален от издирване Петко Сертов.

"Думите на вътрешния министър Веселин Вучков пред Нова телевизия бяха интерпретирани погрешно от медиите. До момента няма постъпила официално молба от Емилия Сертова да бъде прекратено издирването", заявиха от вътрешното ведомство.

По-рано днес в студиото на Нова телевизия вътрешният министър Веселин Вучков каза, че дори съпругата на Петко Сертов да пожелае снемането му от издирване, лицето ще продължи да стои в Шенгенската информационна система", уточниха от МВР.

"Има обявено за издирване лице, което не е извършило престъпление. То няма да бъде и задържано. Само трябва да бъде установено местонахождението. Има обявена за издирване чрез Шенгенската информационна система и движима вещ. Това е лекият автомобил, с който той обикновено пътува. Докато това не бъде установено, дори и съпругата му да поиска снемане от издирване, въпреки че тя го е поискала, лицето ще продължи да стои в Шенгенската информационна система", поясни Вучков.

Съпругата на Петко Сертов - Емилия Сертова сама е потърсила медиите, за да отрече, че е искала прекратяване на издирването на бившия шеф на ДАНС.

"Не съм искала спиране на издирването на съпруга ми, както се тиражира по медиите в момента. Не ме интересува кой какво иска, искам съпругът ми да бъде намерен. Министърът на вътрешните работи поясни, че дори и да поискам спиране на издирването, това няма как да се случи", посочи Емилия Сертова. Тя подчерта, че неправилно са интерпретирани думите на вътрешния министър Веселин Вучков.

От МВР нямат нова информация по случая с изчезването на бившия шеф на ДАНС, който е в неизвестност от 5-и декември. В края на миналия месец Сертов беше засечен в хотел в Атина.