Quantcast

Съпругата на Петко Сертов не може да спре издирването дори и да поиска (oбновена)

Ива Оприкова Последна промяна на 06 януари 2015 в 10:35 6219 9

Докато не бъде установено местонахождението на Петко Сертов, дори и съпругата му да поиска снемане от издирване, въпреки че тя го е поискала, лицето ще продължи да стои в тази Шенгенска информационна система”, обяви вътрешният министър Веселин Вучков пред Нова телевизия.

Издирването му не може да приключи, ако той не бъде открит, уточни министъра. От недвусмислените му думи не става ясно какво точно е поискала законната половинка на бившия председател на ДАНС-да бъде снет от издирване или то да продължи.

"Прекратяването на издирването по закон се спира едва когато бъде установено местонахождението му. По един и същи начин се търсят изчезнали лица и в България, и в Шенгенското информационно пространство", коментира още Вучков.

„Бившият председател на ДАНС не е извършил престъпление и няма да бъде задържан. Само трябва да се установи местонахождението му. Докато това не бъде установено, дори и съпругата му да поиска снемане от издирване лицето ще продължи да се поддържа в Шенгенската информационна система. Ако той се яви в полицейско управление с личната си карта, процедурата по издирването му спира и по никакъв начин няма да бъде осъществено някакво принудително придвижване на г-н Сертов", поясни Вучков.

„Ако искате да получите отговор къде е Петко Сертов, попитайте главния секретар или шефа на СДВР", коментира още Вучков и добави, че все още се издирва и автомобила, с който Петко Сертов е напуснал страната.

Малко по-късно пред БЛИЦ съпругата на бившия председател на ДАНС заяви, че издирването на Сертов трябва да продължи и медиите неправилно са интерпретирали думите на вътрешния министър. 

"Не ме интересува кой какво иска, искам съпругът ми да бъде намерен. Министърът на вътрешните работи поясни, че дори и да поискам спиране на издирването, това няма как да се случи", посочи Емилия Сертова.

Бившият председател на ДАНС изчезна на 5 декември тази година. За изчезването му съобщи съпругата му. До този момент беше изяснено, че същия ден около 18,30 часа Сертов е напуснал България в посока Гърция със сребрист Опел - автомобил, който той управлявал. Преди Коледа стана ясно, че МВР има информация за него от Гърция. Петко Сертов се е регистрирал в хотел до жп гара “Лариса” в Атина на 20 декември и е останал там за 2 нощувки. Разхождал се, вечерял в таверната на хотела и е бил сам. Разговарял с хората на гръцки или английски език. Засега няма данни Сертов да се е прибирал в София за празниците.

За другия знаков случай - изчезването на убийците на студента Стоян Балтов, които напуснаха страната вътрешният министър обеща да се въведе електронен контрол за проследяване.

„При сегашното положение на всеки българин трябва да бъде сложен един полицай, който да отговаря за него. Промени трябват, но да не се ръководим от принципа, че МВР трябва да пази всеки, който минава през границата. Законодателството понякога изостава от реалните проблеми.Трябва да се търсят алтернативни форми, но юристите да не изхождат от принципа, че МВР ще охранява и ще следи всеки гражданин. Когато влезем в Шенген, дори няма да спираме на границата – законодателството ни изостава от реалните проблеми на момента“, заяви Веселин Вучков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2015 в 18:55

Който е поръчал издирването ,той да плаща!Оня се развява,а ние да плащаме,защо?!

06.01 2015 в 16:01

Лопе де Вега е напълно прав: всеки български гражданин (ако не е извършил престъпление) може да пътува където сметне за добре в ЕС. Без да предупреждава когото и да било. Нали точно заради свободата на придвижване се присъединихме към ЕС! Какво сега зад всеки човек, който пътува в Румъния, ще слагаме по един агент, който да следи къде ходи ли? Съвсем друг е въпросът, че от морална гледна точка Петко Сертов поне трябваше да каже на жена си, че му е дошло до гуша и отива да си пръсне дяволите, а не да занимаваме Интерпол.
P.S. Ей, момчета, по-голям съм от вас вероятно и искам да ви кажа, че НАИСТИНА след 20-30 години семеен живот на човек му прекипява... струва му се, че е си е пропилял живота с тази мастия, обаче на малко хора им стиска да еб*т майката на всичко и да отпрашат в чужбина, но вярвайте ми много си го мечтят ЕЖЕДНЕВНО!

06.01 2015 в 15:49

" Цицолова как ще запълва сутрешен блок по 3 часа?"

Моля, моля! Тя е Ани! Ани Цолова!
Цолова.

Ами как ще го запълва? Ще го запърлва с... цолове! По 3/4, по 1 по 2 цола... дебели. Пък и като си сложи очилцата... и по червени прашки... нЕма начин да нЕма начин, таковата... да го запълни... блока де.

06.01 2015 в 15:19

Циркът става все по-голям.

06.01 2015 в 13:01

Ако не са подобни теми, Цицолова как ще запълва сутрешен блок по 3 часа? С истинските проблеми в държавата - едва ли!

06.01 2015 в 12:06

Човека е отишъл да поебе малко на свобода . тез бастуни са се закъхърили

06.01 2015 в 11:58

"Съпругата на Петко Сертов поискала спиране на издирването"

А поискахте ли съпругата да потвърди брътвежите на министъра-телевизионер?
Толкова ли Ви е трудно да спазвате елементарни журналистически правила?
А може би отговорите са в опорните точки,коитои Ви спускат“
Жълтения до шия!

06.01 2015 в 11:21

Всъщност защо го търсят и защо е тази паника. Жена му не се коси (може и да се е отървала, не знам), а родната полиция се тръшка, че нормален гражданин е заминал за чужда страна. Не е извършил нищо лошо, не е престъпник, не е братя галеви, няма глоби от КАТ, банката не се тормози, че има някакви задължения. Е защо държавата, т.е. всички ние плащаме луди пари за да бъде намерен някой, който не се крие? ТОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА СЕ ОБАЖДА в полицейско управление, на консула или на филанкишията!!! Няма такова изискване към законопослушните граждани на цивилизованите държави. Всеки е свободен да ходи където му дойде на .... кеф, нали? Въобще кво става тук?

06.01 2015 в 11:01

Параграф 22
Няма такава пародия...само да не беше на наш гръб...