OffNews.bg

Модерна сграда в Царските конюшни смята да строи бившият шеф на КТБ

Бившият шеф на КТБ Янко Иванов, който купи царските конюшни за 650 000 лева, излезе от анонимност. Той разказа за какво му е апетитния имот в центъра на София, за който той твърди, че няма никаква изгода, тъй като върху него има сгради, които не са негова собственост, а областният управител Веселин Пенев, който му го е продал, твърди, че това е просто „една яма“ в центъра на града.

Е, от ямата Янко Иванова смята да направи нова луксозна и модерна сграда – това каза той в интервю за бТВ.
„Ако вие сте собственик на 100 квадрата апартамент в една рушеща се сграда и аз дойда с модерен европейски проект и ви предложа да ви да дам 200 квадрата на същото това място, но в нова сграда – това добра сделка ли ще е за вас“, попита той водещия.

От думите му става ясно, че вече собственикът на Царските конюшни има намерение да вдигне там нова модерна сграда и да предложи на всички собственици (според него 100 на брой) нещо изгодно.

Квадрат застроена площ в този имот обаче е оценен на 2.200 евро според експерти, а Иванов е купил всичките 7.5 декара за 650 хиляди, както той подчертава – 800 000 с ДДС.

Бившият шеф на КТБ обяснява дълго как той притежава само земята под всичките сгради на това място, а те били собственост на стотици лица. Самият той призна, че няма как да започне да строи без съгласие от всички собственици на имоти в терена.

Но в края на разговора той склони, че след 11 години съдебна битка и вложени пари в терена неговото желание е да защити инвеститорския си интерес. „Досега за този терен съм разменил една сграда – за 1.7 милиона лева, сега съм платил 800 хиляди лева, а само такса-смет на този имот на година е 70 000 лева“, обясни Иванов.

Неведнъж Янко Иванов наблегна на факта, че областният управител Росен Владимиров е продал терена още преди години на друга фирма, а самият той се е борил в съда, спечелил е битката и е върнал имота на държавата.

„Държавата не е имала нищо, имотът е бил на друга фирма. Тя нямаше да има какво да ми продаде, ако не бях спечелил делото и не бях върнал конюшните на държавата. И сега е получила пари за нещо, което не е имала“ - е тезата на Иванов.

В последното си интервю собственикът на КТБ Цветан Василев обяви, че бил изнудван от самия Янко Иванов, зад който пък стоял Богомил Манчев. „Познавам Манчев, както познавам всички вложители в КТБ до 2004 г.“, каза Иванов. Той призна, че познава и много политици покрай работата си в КТБ.