Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как фирмата, която трябвало да оцени царските конюшни, се разболя

offnews 09 септември 2016 в 12:39 20847 6

Снимка altersofia.bg

Фирмата, която трябвало да направи оценка колко струват царските имоти преди скандалната им продажба, "се разболяла".

Това каза за OFFNews бившият областен управител на София Росен Малинов. По думите му първоначално фирмата, която трябвало да направи независима оценка на имота, се е отказала по лични причини. След това за целта била посочена втора фирма „Н.Д. Експерт“, пише в договорите по продажбата на апетитния имот, продаден за смешната сума от 650 хиляди лева на Янко Иванов, който е бивш шеф на КТБ.

Както писахме, преди 5 години имотът е бил оценен на 5,6 милиона евро, а днес председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че при техния областен управител Данаил Кирилов е имало интерес към имота, който е стигал 20 милиона евро.

Действащият независим оценител обаче, който има сертификат от Камарата на оценителите, е дал за него пазарна оценка 658 870 лв.

„Всеки областен управител има право да възложи нова оценка, ако предложената сума му се вижда ниска“, коментира Малинов.

Самият Росен Малинов каза, че също е бил атака от страна на купувача, който е поискал от него сделката да бъде финализирана.

И Още интересни подробности

Оказва се, че областният управител Веселин Пенев, излъчен от Реформаторския блок, който е разписал договорите за продажба на земята на царя за тази скандална сума, е получил уклончиви отговори от всички институции, с които е трябвало да съгласува продажбата.

По закон той е трябвало да иска мнение за сделката от експертни комисии в Областната управа и няколко министерства, чиито сгради са в рамките на царските конюшни и от които получава следните отговори:

Министерство на регионалното развитие: „Обръщам внимание, че е налице висящо съдебно производство“, подписано от зам.-министър Николай Нанков.

„Удачно е решението за разпореждане да се предхожда от приключване на съдебното производство с влязло сила решение и преценка на най-оптималния способ за ликвидиране на съсобствеността“ - подписано от главния секретар.

Министерство на земеделието и храните: МЗХ не желае да бъдат предприети разпоредителни действия с неговия имот. МЗХ ще изрази становище по процедурата след приключване на съдебното производство.

Правният съвет: Да не се продава, докато не приключи съдебното производство.

Становища от министерствата се искат, тъй като техни сгради попадат в рамките на имота. Всяко от тях пише мнение по въпроса за продажбата и както се вижда почти всички от тях са с "особено мнение".

Статутът на царските конюшни е групов паметник на клутурата. По закон такива сгради могат да бъдат продавани - каза днес и министърът на културата Вежди Рашидов.

„Собствеността обаче е на друго министерство - питайте, който го е продал”, каза Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

6

кикимора

09.09 2016 в 23:04

Предпочитаме да се разболеят в затвора.

12008

5

Dalin Danev

09.09 2016 в 15:42

Областният управител е от НПСД, т.е. Касим Дал, който е май по-скоро Касим Взел.

20374

2

Стринка Минка

09.09 2016 в 13:25

Ами Реформаторския Блок за това са там, за да управляват. В смисъл на продават.

12319

1

Чичо ви

09.09 2016 в 13:21

"Куче влачи рейс - диря няма, няма, хей, куче влачи рейс - диря няма, няма хеееееей."
 
X

Да помогнем на украинските деца!