OffNews.bg

КНСБ: Двойно спада броят на хората, които мислят, че протестите водят до промяна

Почти двойно спадат хората, които мислят, че протестите могат да доведат до промяна на политическата ситуация.

Това заяви пред БНР Любен Томев – директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, преди представянето на тазгодишния синдикален барометър.

Той обясни, че най-характерното за това изследване е, че описва една ситуация, в която нараства недоволството в малките градове и нараства подкрепата на протестите. Той добави обаче, че в същото време, спрямо август миналата година, все по-малко хора очакват точно протестите да разрешат тази патова ситуация.

По думите му топката е хвърлена в полето на политиците. Над 75% от хората очакват промяна в страната под различна форма. "Ако тази промяна не се състои, очевидно нещата отиват в друга посока. Сега аз виждам, че има нагласа политиците сами да решат този въпрос и той вероятно ще бъде все по-остро поставян с всеки изминал ден", каза още Томев.

Хората вече идентифицират протестите не само срещу правителството, но и това, че трябва да се сложи на първо място в дневния ред на обществото проблемът с безработицата, с ниските доходи, с бедността в страната.

"Тревожното е, че се влошава политическата и икономическата ситуация. Все повече от работещите българи оценяват като лоша и много лоша политическата ситуация в страната. Особено високи са натрупванията в негативен план по отношение на политическата ситуация. В икономическата ситуация влошаването не е толкова огромно спрямо август. Това са интервюирани хора, които са в заетост.

При политическата ситуация, бих казал, става нетърпимо от гледна точка най-вече на конфигурацията, която "работи" в парламента. Единствено от политическите фигури главният прокурор е този, който среща относително одобрение, малко над 50%. В останалите случаи става въпрос за превес на неодобрението над одобрението. На дъното е парламентарната група на "Атака" – като поведение, като работа, като стил – одобрението е едва 2,4%", коментира той.

Според Томев това, което може да изкара хората на улицата, е упоритата съпротива за запазване на статуквото и още по-голямо обедняване и влошаване на икономическата ситуация.