OffNews.bg

Кашпи с цветя, колчета с широки глави или кабърчета ще сменят перките по Графа

Кашпи с цветя може да сменят ограничителите по столичната улица "Граф Игнатиев". Идеята е те да бъдат по-тесни по размер, за да не затрудняват движението на хората. 

Това е един от вариантите, които се обсъждат в Столична община, след като кметът Йорданка Фандъкова обяви, че перките по Графа ще бъдат сменени. Сред доводите против кашпите надделява този за лошия навик на столичани да гасят фасове в пръстта и да хвърлят дребни боклуци край цветята. 

Друг вариант са познатите на софиянци колчета тип ковано желязо с широка глава. Те са високи и безопасни, а и са удобни за стопаните на кучета, които лесно могат да ги оставят пред вратата на магазина, ако са решили да съчетаят разходката на домашния любимец и пазаруването. 

От неправителствената организация "Спаси София" предложиха три варианта като алтернатива на сегашните ограничители, които предизвикаха наранявания на граждани. 

Първият от тях е тактилни ограничители от неръждаема стомана, монтирани върху съществуващата настилка, вторият подмяна на ивица от съществуващите плочи с такива в различен, открояващ се цвят, а третият - фабрично скосени плочи от бял камък, които да маркират границата в споделенето пространство между пешеходци и трамваи. 

Стоманените кръгове, които могат да се изпълнят в светлоотразителен модел, срещат подкрепа сред част от управляващите в СО, научи OFFNews. Доводът е, че така се прави в онези градове на Европа, на които София би искала да прилича по ред показатели.

Модел на "кабърчетата" е и сред подготвените от главния архитект Здравко Здравков варианти.