OffNews.bg

Ген. Шивиков: Нападението във Войводиново е обида към всички военни, за ромския проблем са виновни всички политици

Нападението над командос в село Войводиново е обида към всички военнослужещи и носещи униформа, заяви пред bTV бригаден генерал Димитър Шивиков, служил като командир на Четвърти пехотен батальон в Ирак (декември 2004-май 2005 г.) и национален командир на българския контингент в Афганистан (март-септември 2010 г.). 

Той се познава с ефрейтор Валентин Димов, който беше пребит от двама роми в пловдивското селото навръх Богоявление. 33-годишният Димов е служил в три мисии в Ирак и Афганистан. Нападнали го на връщане от церемонията по хвърляне на кръста. Ромите изскочили пред колата му на пътя, той им направил забележка и те го пребили с юмруци и ритници, включително в главата.

Ген. Шивиков, който поддържа контакт с родителите на ефрейтор Димов, увери, че операцията му е минала успешно и че очаква младият военен да се възстанови.

Подготовката му е достатъчна, за да се защити, но не е очаквал да бъде нападнат, смята ген. Шивиков. "Допускам, че е имало размяна на реплики, но не е искал да се разправя с тях. Тръгнал е да се качва в колата с гръб към тях и получава силен удар в тила. Колкото и да си здрав физически, ще паднеш. Като е паднал, те са се нахвърлили върху него като животни.”

Българите са толерантен народ - каза ген. Шивиков, но обществото е станало твърде чувствително на тема "ромски нападения". "Проблемите в циганските гета не са от вчера или онзи ден – те са наслоени с годините. Това е един оголен нерв на обществото. Всяко едно малко размърдване води до реакция в обществото."

"Няма седмица, в която да няма пострадал български гражданин от набези на роми. Тяхното чувство на безнаказаност им дава свободата за тези своеволия. Целият политически елит през последните 30 години е виновен за това. Не е тайна, че използват тези за електорални единици в подкрепа на една или друга партия", допълни генералът.

Ген. Шивиков призова утре всички военни и цивилни български граждани да се съберат на мирен протест във Войводиново в подкрепа на пострадалия командос.