OffNews.bg

Фриц-Жули Жоасен: Не знаех какво са намислили братята Куаши

"Не знаех нищо от това, което те ще правят. Изненадан съм, защото те бяха мили хора. Познавам ги откакто бях на 18 години", заяви Фриц-Жули Жоасен в интервю за френската телевизия Франс 2.

Жоасен беше арестуван на 12 януари при опит да премине през България в посока Турция. Тогава беше установено, че той е имал близко познанство с братята Куаши, които на 7 януари извършиха терористично нападение срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж.

"Ние имаме бизнес връзки – с дрехи, с обувки, ние ги препродаваме. От юли не сме се чували. Оттогава им загубих контакта, поне с единия от братята. Разбрах, че той е бил болен – Шериф", обяснява Жоасен пред френския журналист.

Хаитянинът с френски паспорт твърди, че няма нищо общо с радикалния ислям.

"Аз съм мюсюлманин и понякога се опитвам да бъда практикуващ мюсюлманин. Не съм правоверен и примерен мюсюлманин. И аз допускам грехове. Не са с мен радикалните. Ако бях радикален, щях да бъда в Париж по това време", обяснява той.

От записа става ясно, че единственият момент, в който Жоасен е изпуснал нервите си, е бил, когато го попитали дали чете „Шарли Ебдо“ и дали смята, че карикатурите, публикувани там, са си „заслужили“ атентата:

"Не казвам, че това, което са направили „Шарли Ебдо“, е лошо, но ако искат да окарикатуряват религия – да бъдат всичките, а не само исляма. Гледат на нас като на терористи. Понеже съм се срещнал с хора, които са направили нещо лошо в живота си, значи съм терорист. Това не е нормално. Значи всички, които се срещат с такива хора, са терористи", категоричен бе Жоасен.