OffNews.bg

Филип Златанов се изправя пред съда заради тефтерчето за поръчки

Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов се изправя пред съда.

Филип Златанов е обвиняем за длъжностно престъпление. Скандалът около неговия председателски мандат избухна в средата на юли, след като прокуратурата показа личното му тефтерче, в което той си е водел записки за възлаганите му поръчки да манипулира преписки срещу определени хора, включително чрез забавяне или пък ускоряване на движението им, неуведомяване на прокуратурата за преписките, избирателно и манипулативно съобщаване на решенията на комисията и др.

Обвинителният акт срещу Златанов е внесен във вторник. Според прокурорите от Софийска градска прокуратура Златанов е нарушавал системно служебните си задължения с цел да набави за други лица облага или да причини вреда. Престъпленията са извършени в периода 21.09.2012 г. до 09.07.2013 г. в гр.София. От това са настъпили немаловажни вредни последици за КПУКИ - разколебаване на доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа като независим орган, установяващ конфликти на интереси на лица, заемащи публични длъжности в Република България, както и накърняване на авторитета на КПУКИ.

В хода на досъдебното производство са разпитани 32 свидетели, изготвени са 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертизи.

Заради скандала с тефтерчето на Златанов оставка от ръководния си пост в ГЕРБ подаде Искра Фидосова. В записките на бившия шеф на КПУКИ фигурираха инциалите И.Ф. Сред тях се срещат и инициали Ц.Ц. и Б.Б.

Според прокуратурата Комисията е използвана за разчистване на сметки с неудобни политически опоненти.