OffNews.bg

Движението по Патриарха и Витошка: На ход е СДВР

Нова временна организация на движението ще има по столичните булеварди "Патриарх Евтимий", "Витоша" и по "Фритьоф Нансен", след като Върховният административен съд спря окончателно реорганизацията. 

"Съдът каза, че няма Генерален план за организация на движението от 2017 г. Това означава, че всички организации на движението, направени от 2017 г. до момента, както пускане на нови улици и булеварди, маркиране на пешеходни пътеки и т.н., са под огромен риск с този безпрецедентен акт на съда, който беше провокиран от голям политически натиск. Новата организация на движение работи добре, има коридори за градския транспорт и има ленти за велосипедисти", обясни Андрей Зографски, общински съветник от Спаси София по БНТ. 

Решението на ВАС създава опасен прецедент – не само блокира за години напред въвеждането на всякакви нови организации, вкл. и пешеходни пътеки в цяла София, но и десетки хиляди километри улици и булеварди в цяла България станаха незаконни защото Столична далеч не е единствената община, която няма ГПОД, обясниха вчера от ПП-ДБ-ПП. 

Искаме оставката на Васил Терзиев и на заместник-кмета Илиян Павлов. Те са знаели, че при реорганизацията на движението на тези ключови булеварди в столицата извършват "незаконни действия", за които са изразходвани около 1,5 млн. лв., представи позицията на съветниците от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. 

По думите му СДВР има правомощията да върне старата организация и призова всички в Общинския съвет да направят работещ проект. 

От БСП също поискаха оставката на зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов. Иван Таков, председател на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност заяви, че "необмислената и неподготвена реорганизация на движението по улиците и булевардите около НДК трябва незабавно да бъде отменена".

Ще се въведе временна организация на движението, за да можем да направим маркировката - със синя и жълта боя, синхронизирането на светофарите и подмяната на пътните знаци, така че да отговарят на реорганизацията, заяви председателят на групата съветници от ПП-ДБ-СС Борис Бонев пред OFFNews още преди излизането на окончателното решение на ВАС. Тази временна организация ще бъде съгласувана с МВР, въвеждането й ще отнеме около месец, стана ясно от думите на Бонев на 30 май.

Промените в организацията на движение в центъра на София бяха въведени по време на великденските празници и бяха последвани от седмици на протести на живеещи в района, както и собственици и ползватели на търговски обекти наоколо.

Кметът на София Васил Терзиев определи промените като "комуникационна грешка".