OffNews.bg

Българската Коледа: Историята на 16-годишната Йоана

Йоана е на 16 години. Родителите ѝ установяват, че не чува добре, когато е на 3 години.

Тя не започна да говори нормално. Казваха ни, че може да проговори по-късно. Когато беше на 3 години разбрахме, че не чува добре, но има остатъчен слух. Поставихме слухово апаратче и за известно време то свърши работа. Детето ходеше в масова детска градина, в която имаше група, където бяха интегрирани дечица с проблеми със слуха, разказва майката на Йоана Милена Колева.

Преглед, когато детето е на 6 години обаче показва, че слухът му е намалял много, затова семейството решава на Йоана да се постави кохлеарен имплант.

Имплантацията беше направена във ВМА. Екипът беше страхотен, операцията беше успешна, детето добре понесе имплантацията, разказва майката.

Устройството е включено през юни 2006 г., а детето преминава и рехабилитация. Започва и работа с логопед.

Работихме с много добър рехабилитатор – Таня Димитрова, а Йоана е много упорита и се справи много добре, допълва майката.

Семейството все пак решава да отложи тръгването на детето в първи клас с една година. След това Йоана започва да учи в масово училище, работи с ресурсен учител.

Всичко върви добре, докато през април тази година изгаря речевия процесор.

През годините се е случвало да се налагат малки поправки, които сме поемали, но новият речеви процесор струва 22 000 лева и не можехме да си ги позволим. Обърнахме се към фирмата производител, откъдето ни насочиха към „Българската Коледа“, допитахме се и до познати, обяснява Милена Колева.

Семейството подава необходимите документи, за да се включи в инициативата. Получават одобрение и на 19 ноември Йоана вече има нов речеви процесор. По-късно научават и че Здравната каса ще започне да заплаща за поддържането на речевите процесори.

Коледата се усмихна и в нашата къща. Няма по-голям подарък. През годините винаги сме гледали концертите на „Българската Коледа“ и сме пускали SMS-и, но не сме мислели, че и на нас ще се наложи да участваме, каза още майката.

Трябва човек да присъства, за да види блясъка в очите на дете, което започва да чува отново. То открива един нов свят. Заради това, въпреки всички негативи на 2015 г., я водя за успешна, допълни и бащата на Йоана и призова държавата да обърне по-голямо внимание на хората с увреждания.

Държавата трябва да има ясна позиция за хората с такива проблеми, да ги направи свой приоритет, категоричен е той.

Средства в кампанията се събират целогодишно. Дарения може да се пращат по банков път, чрез кредитна или дебитна карта, както и чрез sms на 1117 за всички мобилни оператори, като се обадите на номер 09001117 или чрез ePay.bg. Повече информация можете да получите на интернет страницата на инициативата.