OffNews.bg

„Кървавото писмо“ на КТБ, което уволни Бедров и Барух

Сайтът Balkanleaks.com публикува т. нар. „кърваво писмо“ на Корпоративна търговска банка до редакцията "Дойче веле", заради което бяха отстранени публицистите Еми Барух и Иван Бедров.

В кореспондецията си банката алармира за "тревожна тенденция" и "тенденциозна политика" в коментарите на българската редакция на ДВ, които целели да опетнят името на финансовата институция (виж по-надолу). КТБ посочва, че медията отстъпва от собствените си принципи и предлага ДВ да прекратите "тази тревожна кампания", защото това "ще е от взаимен интерес и ще спести съотнасянето на случая до властите в България и Европа".

В писмото КТБ представя извадки от над 20 статии на Иван Бедров, Еми Барух и Николай Цветков, които касаят "банката на държавните пари" и председателя на нейния Надзорен съвет Цветан Василев.

В публикациите си журналистите говорят за това, че голяма част от парите на държавата са концентрирани в КТБ. Те засягат темата за връзките между Цветан Василев с медийните собственици Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. В един от текстовете вестниците "24 часа“ и „Труд“ са наречени „слуги“ на Бойко Борисов.

За да защитят позицията си, от КТБ цитират две изказвания на Цветан Василев пред вестниците „Труд“ и „Пари“, в които банкерът категорично отхвърля обвиненията, че има общо с която и да е медийна група.

От КТБ настояват, че репутацията им е безупречна и се дължи на опитните експерти, надеждността на услугите и коректността към клиентите.

От банката настояват, че изложените от журналистите становища не са обективни, не отговарят на истината и целят тендценциозно да злепоставят доброто име на КТБ и Цветан Василев.

Ето част от „кървавото писмо“, изпратено до ръководството и правния отдел на Deutsche Welle на 30 август 2013 г.:

Уважаеми редактори и ръководство на "Дойче веле",

с това писмо желаем да Ви уведомим за тревожна тенденция, която наблюдаваме с притеснение.

От началото на 2013 г. редакцията на Deutsche Welle в България води тенденциозна политика, с която цели да опетни името на Корпоративна търговска банка и това на нейния директор Цветан Василев.

Журналистите Еми Барух и Иван Бедров използват доброто име на медията, за да оказват натиск върху нас и да вредят върху репутацията на КТБ – банка с 20-годишна история, демонстрирала предприемачество и отговорност към българската икономика.

В правилника, който регулира работата на Deutsche Welle в Германия, е посочено, че приоритетът на медията е да предлага подробна картина на политическия, икономически и културен живот в страната, както и да осигури поле за дискусии по ключови въпроси за Германия, Европа и за другите континенти.

Тенденцията за очернянето на КТБ и Цветан Василев противоречи на принципите Ви и по никакъв начин не допринася за обективността, диалога и за обмена на идеи, култури и ценности между страните – цел, която самите вие определяте като основна за работата си.

В тази връзка сме убедени, че в качеството си на авторитетна медия, в която работят над 1500 служители от над 60 страни, ще разгледате изложените от нас факти и ще прекратите тази тревожна кампания.

Това ще бъде от взаимен инетрес, защото ще спести съотнасянето на случая до компетентните власти в България и Европа.

Искаме да ви обърнем внимание на публикации, излезли от началото на 2013 г., към които спадат текстове на Еми Барух и Иван Бедров, както и коментари на техни колеги.

Подчертаваме, че в никой от текстовете не е потърсено мнението на КТБ или на Цветан Василев. Както сами ще се убедите твърденията на авторите са едностранчиво негативни и не са обективни, като не се основават на конкретни факти. Заключенията в материалите не се базират на авторитетни данни и не са потвърдени от източници.

Без съмнение, една такава кампания компрометира Deutsche Welle като независима медия и оставят впечатление за погрешна и объркваща журналистика, която вреди на доверието на реномираната ви медия.

(...)

Искаме да ви обърнем внимание на няколко факта, които хвърлят светлина върху началото на кампанията срещу Цветан Василев и КТБ:

  1. Акциите срещу доброто име на Цветан Василев и репутацията на КТБ е дирижирана от кръгове, концентрирани около медийната група „Капитал“. Кръгът обхваща изданията на Иво Прокопиев – български бизнесмен със сериозна финансова мощ и огромни задължения към банки, фирми и физически лица.

  2. Кръгът „Капитал“ е свързан с мрежа от Неправителствени организации, чийто източник на финанси са организации от типа „Отворено общество“ на Джордж Сорос.

  3. Журналистите Еми Барух и Иван Бедров работят в тясна връзка с медиите на Иво Прокопиев. Като конкретен пример за това ще посочим, че в периода между 2011 г. и 2012 г. Иван Бедров е главен редактор на ежедневника „Капитал Дейли“, а Еми Барух – на LyfeStyle списанието „Едно“.

  4. Журналистите Еми Барух и Иван Бедров и до днес са членове на борда на директорите на неправителствени организации, финансирани от Джордж Сорос.

Имайте предвид, че кампанията, която двамата журналисти водят срещу една от най-отговорните и успешни финансови институции в България, се отразява негативно и върху репутацията на Вашата медия.

Корпоративна търговска банка е постигнала своя успех чрез стабилна политика, успешен мениджмънт на риска, повишаване на придобития финансов ресурс и прозрачност в отношенията с клиентите и партньорите.

Силните страни на КТБ се дължат на отличния анализ на целевите групи и фокуса върху фирми, занимаващи се с износ, придобитите след години съвместна работа стабилни отношения с фирми от сверата на търговията, както и от сферата на енергетиката, услугите и строителството.

В резултат на убедителното маркетингово присъствие, стабилно управление и добре развита политика на отговорност, КТБ е получавала много награди, които дават ясна и обективна оценка за дейностите на банката.

Надяваме се, че ще вземете предвид изложените факти и че българската редакция на Deutsche Welle ще успее да си върне репутацията на безпартийна медия, в която действат принципите за обектовност, диалог, професионализъм и гъвкавост.