OffNews.bg

Велислава Кръстева: Не съм заместник-директор на Народния театър

Скандалът около Народния театър "Иван Вазов" продължава на нови фронтове. Той избухна след публикация, че вратата на пиара на театъра - Велислава Кръстева, дългогодишен пиар на ДПС, е била надраскана с надписи надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е написал това, провокиран от факта, че Кръстева придружила Ахмед Доган до секцията му в деня на последните парламентарни избори.

След като главният драматург на театъра Захари Карабашлиев подаде оставка на 9 ноември, последва и реакция от министъра на културата Велислав Минеков, който заяви, че ще поиска смяната на политическите фигури в ръководството на театъра с професионалисти.

Ръководителят на връзки с обществеността и рекламата Велислава Кръстева написа на свой ред позиция, която публикува в личната си фейсбук страница. Там тя се обръща към Морфов:

"Че кой си ти, самопровъзгласил се за борец срещу една жена!?

Кой ти дава право да нахлуваш и да дращиш. И после да се опитваш да размениш местата на жертва и насилник.

И защо?

Кой си ти, който организираш публичен линч? Извършваш опит за гражданско убийство? Някакво средновековно аутодафе? Клеймиш и се гавриш с някого, с когото просто не си съгласен, не го приемаш, и искаш да го изчезнеш!?

За да получиш какво, което още не си получил? За да изчегърташ демоните си в мое лице? За да доведеш до органическа несъвместимост този иначе чудесен екип?

За да унизиш, накърниш, за да унищожиш. Ако това е житейска философия, много жалко.

...”среднощен бунтар” - не. Насилник."

Кръстева пише, че не се чувства добре от това, че е част от този скандал.

"Трудно се говори за насилието, но аз ще продължа още малко тук. За останалото си има съответното място и, слава Богу, ред и закон."

Междувременно, част от интервюто на министър Минеков, дадено в неделя по bTV, предизвика отзвук сред артистите. В изказването си пред журналистката Мария Цънцарова Минеков заяви: „Разбрах за небивало покачване на заплатите на артистите в състава – някои получават 5000 лв. заплата, каквито и директорите на дирекции в Министерството на културата не получават“.

Тeзи думи разгневиха много артисти.

Актрисата Александра Василева написа: "Заплати от 5 хиляди няма в Народния. Не знам откъде се спряга тая информация. Има просто адекватни такива. Друго. Не разбирам защо трябва ние, актьорите, да вземаме (според медиите, министърът) страна и позиция. Ето аз бих казала какво мисля: Аполитична съм, политиката ме отвращава отдавна. Искам само да имам възможността да си гледам работата. А моята работа е да бъда проводник между автора и режисьора и съучастник, доколкото мога. Ако е възможно, това нещо, този нов директор, който е млад и перспективен да не го превръщаме в поредната помия в тая страна".

И Владимир Карамазов реагира на изказването на Минеков. "И за пореден път дълбоко се срамувам от министър на Културата. "Срамувам" всъщност е нищо спрямо това, което наистина мисля за този Минеков. Един човек, който иска да бъде значим и който изкуствено поддържа една вътрешна разправия и се опитва да я направи обществен скандал. И която разправия съвсем скоро ще се реши. Защото на нито един зрител не му пука кой точно е в администрацията на театъра. Зрителите ги интересува репертоарът, актьорите, драматургията, режисьорите", написа Карамазов, уточнявайки, че не е част от трупата на Народен театър "Иван Вазов" и няма как да бъде упрекнат, че е купен, за да има тази позиция. В текста, публикуван във фейсбук профила на Карамазов, пише още, че е говорил с негова колежка, млада актриса, която взема заплата от 750 лева и задава въпроса - "Това нормално ли е, господин министър?".

С нов свой пост Велислава Кръстева обяви, че подкрепя директора Василев и че смята да не мълчи за всичко, което се случва.

"Що се отнася до мен, смятам да променя традиционния си професионален модел (ПР-ът да не говори, а да прави), защото съм достатъчно опитна, за да знам, че непроменими модели не съществуват, а всичко трябва да е динамично като времето. Ще говоря и ще пиша. За работата в Народния театър, за чудесните хора, които публиката не познава, а те са гръбнака на тази стара къща. За тези хора, които посрещат и обгрижват артистите и творците и които заобичах от сърце.

И още нещо, което искам да подчертая – НЕ СЪМ ЗАМЕСТНИК-ДИРЕКТОР НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР!" - пише Кръстева, като с последното изречение дава отговор на въпроса, който витаеше в публичното пространство - дали наистина тя е била тихомълком назначена и за заместник-директор.