OffNews.bg

Рашидов дава „Златен век“ на Никита Михалков за "изключителен принос към българската култура"

Днес, на 9 май, министърът на културата на България Вежди Рашидов замина за Москва на работно посещение, съобщиха от пресцентъра на МК.

Той ще остане в руската столица до 11 май, където ще награди известния руски режисьор, сценарист, актьор и продуцент Никита Михалков с най-високото отличие на Министерството на културата на Република България - „Златен век“ с огърлие.

Отличието ще получи и маестро Валери Гергиев – диригент, художествен ръководител на Мариинския театър, гр. Санкт-Петербург. 

Причината е "техния изключителен принос към българската култура и за развитие на българо-руското културното сътрудничество".

Рашидов също така ще се срещне с министъра на културата на Руската федерация Владимир Мединский, по време на която ще бъде обсъдено състоянието на двустранното културно сътрудничество и ще бъдат начертани мерки за неговото задълбочаване.

Министърът ще се види и с Генералния директор на Болшой театър Владимир Урин за договаряне на гастроли на Софийска опера и балет в Москва през 2018 г., както и с г-жа Зелфира Трегулова – генерален директор на Държавната Третяковска галерия за договаряне обмен на изложби.