OffNews.bg

Ново "избелване" в Холивуд: Как така Ди Каприо ще играе персиец, та той е бял

Нов скандал избухна в Холивуд, след като Леонардо ди Каприо бе избран да изиграе ролята на иранския поет и философ Руми. Причината - актьорът е бял, а персиецът не е бил, предаде "Индепендънт".

Хиляди фенове в интернет се възпротивиха на "избелването" на историческата личност, превърнало се в норма за Холивуд - за роли на азиатци и африканци се избират артисти от бялата раса.

Дейвид Францони, носителят на "Оскар" за "Гладиатор" и режисьор на бъдещия филм за Руми, заяви, че иска да представи мюсюлманския герой по един приемлив за Запада начин, да покаже доброто лице на мюсюлманите.

За другата главна роля във филма е избран Робърт Дауни-младши. Режисьорът обаче подчертава, че изборът все още не е окончателен и актьорите още не са приели.

"Избелването" е проблем в последно време в Холивуд, след като все повече фенове и професионалисти се обявяват против слагането на бели актьори наместо цветнокожи в различни филми и пренебрегването на цветнокожите в американското кино.

Скорошен пример за това са наградите "Оскар" 2015 и 2014, на които не бе номиниран нито един чернокож. Друг пример е изборът на Тилда Суинтън за новия филм на "Марвел" - "Доктор Стрейндж", където тя влезе в образа на мъж от Тибет. Изборът на Скарлет Йохансон за ролята на японка също предизвика негативни възгласи.