OffNews.bg

Министерство на културата обяви конкурс за директор на Националната галерия

Министерството на културата обяви конкурс за директор на Националната галерия.

Според обявата, кандидатите трябва да представят концепция за развитието на Национална галерия за следващите 5 години. Те трябва да имат имат висше образование в направление "Изкуства" , 5 годишен професионален опит и да владеят писмено и говоримо английски език. Крайният срок за подаване на документи е 21 март. 

Директор на Националната галерия към момента е Ярослава Бубнова. При избирането си на управленския пост, тя обясни концепцията си пред БНР:

"Бавни са промените, бавни са в преориентацията на своите политики, бавни в припознаването на новите публики и затова може би нещата стават бавно. Моята амбиция е Националната галерия да се превърне в един музей, който е привлекателен за най-различни хора, за най-различни публики. Досега по-скоро с традиционното си съществуване има приятели има и хора, които ценят и посещават събитията от Националната галерия. Обаче, за други хора тя почти не съществува те някак си не се интересуват или имат към нея обиди и претенции. Трябва да се борим обидите да са по-малко, а претенциите, по един или друг начин, да бъдат посрещани позитивно и да се види каква полза може да се изпече от тях. На мен ми се струва, че има много неща за обновяване и е необходимо това, което по-рано се наричаше динамизация на различните процеси“.

Обвиненията в конфликт на интереси за това, че все още е ръководител на Института за съвременно изкуство, докато приема поста директор на Националната галерия, тя коментира пред „Площад Славейков":

„Допуснала съм административно нарушение, защото съм напуснала управителния орган на сдружението със стопанска цел „Институт за съвременно изкуство“ (ИСИ) със закъснение. Според закона, срокът за напускане е 30 дни, а в моя случай това се е случило в рамките на два месеца. Молба за напускане на ИСИ подадох през септември, но колегите ги нямаше и така до ден-днешен пререгистрацията в Търговския регистър не успя да стане – Търговският регистър се бави много. Докато говорим, проверявам дали има промяна в състава на сдружението, но все още стои съобщението, че от Софийски градски съд искат актуално състояние.“

Към Ярослава Бубнова не бяха спестени и обвинения за пърформанса, съпътстващ изложбата на Ода Жон, на който върху маси в Националната галерия бяха изваяни човешки тела от шунка и деликатеси.

През 2018 Националната галерия получи дарение от 1,84 млн. лв. от българската емигрантка Маргарита Занеф, родена в България и починала през 2016 г. в Австралия. Сумата бе преведена по сметка на Националната галерия през миналия февруари.

Пълната обява за конкурса за директор на Националната галерия можете да видите тук.