Изкуство? Тела от шунка и луканка посрещнаха ценители в Националната галерия

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2018 в 10:16 11467 3

Снимка Фейсбук профил на Милена Попова/Сп. "ЕВА"

Пищно подредена маса с покрити с мезета изкуствени човешки тела посрещна ценители на изкуството в Националната галерия в столицата.

Снимки от "пърформанса", съпътстващ изложбата на българската художничка Ода Жон, обиколиха социалните мрежи и предизвикаха иронични коментари.

По масите в красивия салон на галерията са подредени покрити с шунка, филе и луканка тела, завършени "артистично" с глави от карфиол. Тъй като подобна стилистика би паснала по-скоро на мутренска софра, отколкото на арт събитие, вечерята вече няколко дни е обект на разпалени коментари.

От галерията не мислят, че телата от шунка са гаф. Те са част от провокативен пърформанс, част от първото представяне на художничката Ода Жон пред родна публика. "С пърформанса изложбата оживява като жива картина. Тя е част от целия проект", обясниха пред OFFNews от галерията. 

Пърформънсът „Вечеря - натюрморт“ е замислен и изпълнен в синхрон със стилистиката на творбите на Ода Жон. Той дооформя или завършва събитието изложба, където виждаме живопис, а пърформънсът придава действие на образите, които наблюдаваме в картините и. Така той активира не само живописта и, но и въвлича зрителите /неосъзнато/ в една активна позиция на участници в авторовия замисъл и изгражда една жива действаща картина с живи участници и предмети /храната/. В този смисъл авторката умело и прецизно структурира своя пърформативен натюрморт – инсталация без да накърнява личното пространство на зрителя, който е превърнат в протагонист на тази творба без да знае и без да бъде обременен от указания, или ролеви задания, уточняват от галерията във връзка с интереса към събитието.

Коя е Ода Жон?

Художничката (вляво) представя изложбата си. Снимка: Национална галерия

Това е артистичният псевдоним на художничката Михаела Дановска. Родена е през 1979 г. в София. Следва в Художествената академия в Дюселдорф, Германия, като през 2003 г. завършва в класа на Йорг Имендорф с отличие „Майстершулер”. От 2007 г. живее и твори в Париж. От 2008 г. я представлява френската галерия „Темплон“ (Galerie Templon). През 2012 г. става носител на наградата за живопис „Пиер Карден”, Франция.

Нейни творби са част от международни обществени и лични колекции, между които: Национален фонд за съвременно изкуство (FNAC) Франция; фондация „Антоан дьо Галбер” (La maison rouge), Париж, Франция; фондация „Франсе” (Francès Foundation), Санлис, Франция; Център на изкуствата (Maison particulière), Брюксел, Белгия; колекция BOROS, Берлин, Германия; колекция JP Morgan Chase&Co, Ню Йорк, САЩ. Има над 40 самостоятелни и общи изложби в Европа, между които в Музея „Лудвиг“ (Ludwig Museum), Кьолн, Германия; Музея „Фелисиан Ропс“ (Felician Rops Museum), Намур, Белгия; фондация „Мудима“ (Mudima Foundation), Милано, Италия; Mu.ZEE, Остенд, Белгия.

У нас Ода Жон представя творбите си за първи път. Ретроспективната ѝ изложба "Сърцевина", открита в Националната галерия на 22 ноември, е събрана от музеи и частни колекции и включва над 50 произведения – живопис, скулптура и акварел от най-ранни творби до днес.

Снимка: Милена Попова, главен редактор на сп. "ЕВА"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12016

3

Велейн

27.11 2018 в 15:28

А защо не поразровите кой е дядото на Михаела, с какво е известен, кой е баща и, къде живее семейството и от кога... ще излязат интересни неща за фамилията им. Оттам нататък е ясно... кой докара в България Яра Бубнова, кой дава тя да командори в цялата държава, кой да ходи и кой не в културните ни центрове в чужбина и ще ви стане ясна картинката. Няма нищо случайно хора, нищо! Всичко е добре премислен ход и на двете страни от едната е Михаела Дановска, с нейните връзки в Париж, Швейцария.. от другата са "нашите" хора...които жаднеят за тези и връзки , затова е целият пиар. Но като има луди има и тарикати...

14677

2

случайно прочетох

27.11 2018 в 15:19

А в Лувъра плюскала ли е?
Директорката да подаде оставка!

5900

1

Старши

27.11 2018 в 13:57

Малко ли сме си?????