OffNews.bg

"Аве, Георги!" вече 80 години

„Никак не беше лесно да склоним нашия приятел, писателя Георги Мишев, да правим тази вечер. Той много се плашеше от думата „юбилей” и затова се затруднихме какво да пишем в поканите. Каза „не искам никакъв юбилей, никакви цветя, искам приятелска среща“. Тази вечер ние присъстваме на една приятелска среща и аз се радвам, че Георги Мишев има толкова много приятели“, каза Стойо Вартоломеев, управител на издателска къща и книжарници “Хермес” по време на вчерашното честване на 80-годишнината на писателя Георги Мишев в "Перото" на НДК.

Началото на събитието беше дадено с прожекция на режисьора Коста Биков, събрала откъси от най-емблематичните филми на сценариста Георги Мишев. „Направихме това филмче с мотото „Аве, Георги! Българските кинорежисьори те поздравяват“, с което символично преброяваме живите зайци“, пошегува се Биков.

„Говорейки за Георги Мишев, се чувствам като онзи негов герой с прекрасната реплика от “Дами канят“, когато той казва „когато говориш с мен, ще мълчиш. Но две неща не мога да премълча – за мен Георги Мишев е изключителен, защото в днешно време имаме дефицит на интелектуалци, които изразяват позицията си, които са независими и чиито гласове се чуват – Георги Мишев е от тези интелектуалци и писатели. Затова, той е толкова важен за нас и затова се радвам, че човек от друго поколение като мен, може да се преклони и да му каже колко много го обичаме и уважаваме“, сподели директорът на Двореца Мирослав Боршош. 


Георги Мишев е български писател и сценарист, роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешко. Завършва Техникума по ветеринарна медицина „Цанко Патарински“ в Ловеч (1953) и журналистика в Софийския държавен университет (1958).

Член е на Съюза на българските писатели. Председател е на Обществения комитет за екологична защита на Русе от създаването му на 8 март 1988 г. Народен представител в VII-мо Велико народно събрание (1990-1992). Има един син.

Мишев е автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Сред тях са „Осъмски разкази“, „Хлапето“, „Носачи на жалони“, „Адамити“, „Матриархат“, „Вилна зона“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“ и „Патриархат“. Неговите сценарии за игрални филми са влезли в златния фонд на българското кино. Сред тях са „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др.