OffNews.bg

Разград осигурява транспорт за хора с увреждания в изборния ден

Община Разград осигурява специализиран транспорт за превоз на хора с физически и зрителни увреждания в деня на изборите, съобщават от кметството.

Заявки за услугата ще бъдат приемани на телефон 084 618 133 до 23 май от 9 до 12 часа и от 14 до 16 часа и на 24 май от 10 до 12 часа и от 13 до 17 часа. В изборния ден заявки ще се приемат от 7 до 18 часа.

Избирателите с увреждания трябва да посочат адреса, от който да бъдат взети, номера на секцията, в която ще гласуват, и дали се придвижват с инвалидна количка.

От местната управа уточняват, че в Разград няма избирателни секции, разположени на втори етаж.

Пространствата пред сградите, в които са разположени изборните помещения, са достатъчно обширни, което не налага предварително обозначаване на места за паркиране на автомобили, превозващи гласоподаватели с увреждания, допълват оттам.

Хората с увреждания, които са неподвижни или по друга причина не могат да излязат от дома си, могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия. Срокът за подаване на заявления за гласуване чрез подвижна кутия обаче мина.

Хората, които ще се възползват от тази услуга, ще бъдат посетени в изборния ден в дома им от членове на СИК, които трябва да осигурят и тайна на вота.

Конкретните действия за отбелязване на вота са същите като за всички останали избиратели, а те са:

Член от комисията откъсва бюлетината от кочан и поставя печат на гърба ѝ.

В кабината с химикал, пишещ със син цвят, поставяте Х или V в квадратчето пред избраната от вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако не го направите, гласът ви ще бъде недействителен.

Ако предпочитате някой от кандидатите от избраната от вас листа, поставете X или V в кръгчето с неговия номер.

Сгъвате бюлетината така, че да се вижда номерът в долния ѝ край.

Член на комисията откъсва този номер пред вас.

Пускате бюлетината, едва след като поставят и втори печат на нея.

-----------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.