OffNews.bg

Правителството командирова близо 1000 чиновници за изборите зад граница

Близо 1000 души от държавната администрация ще бъдат командировани в чужбина за изборите. 

Официалната информация към момента сочи, че са подадени заявления за разкриване на 414 секции зад граница, като се очаква този брой да достигне 500. Секциите са предимно в Западна Европа и Турция. За южната ни съседка ще бъдат командировани юридически подготвени служители на Външно министерство и на Министерството на правосъдието. 

Правителството смята да командирова по двама души на секция. Това означава, че броят на командированите ще достигне 1000 души. 

Въпреки това за изборите в чужбина има недостиг на 600 хил. лв., като за момента не е ясно откъде ще дойдат парите. „Ще видим как могат да бъдат компенсирани от други пера по план-сметката, където биха могли да се реализират икономии и в рамките на разликата, която се установява, тези пари ще бъдат осигурени”, уточни пред журналисти финансовият министър Румен Порожанов. 

Президентът не е плащал в последните няколко месеца на правителствения Авиоотряд 28. Това каза премиерът Георги Близнашки. Той коментира отпуснатите от правителството близо 1 млн. лв. за администрацията на президента. 

"В последната година разходите на президента бяха орязани до такава степен, че на практика държавният глава не е способен да изпълнява своите международни ангажименти. Този 1 млн. отиват, за да се гарантира нормалното осъществяване на функциите на държавния глава - националната сигурност и международните отношения", каза премиерът. Той припомни, че бюджетът на президента е орязан от предходното правителство, след вълната от протести, които президентът подкрепи.