OffNews.bg

Какво се получава, ако махнем гласовете от чужбина? Пак същото

Вълна от недоволство в социалните мрежи, а и не само, предизвика законодателното предложение на Министерство на правосъдието да има уседналост за всички видове избори. Това на практика щеше да ограничи гласовете от чужбина, като това стана повод и за декларации от политически партии с искане за оттегляне на предложението. Ден след публикуването на противоречивия законопроект той беше спрян, а отговорникът за неговото оповестяване - освободен от МП. 

Анкета в OFFNews показа настроенията сред читателите ни - 66% от участвалите в допитването подкрепят условието за 3 месеца уседналост при всички видове избори.

Кой колко взе от чужбина

ГЕРБ - 27 614 гласа - 24.55% от вота в чужбина, което прави 2.4% от общите гласове за партията сумарно.

БСП - 14 335 гласа - 12.74% от вота в чужбина, което прави 1.50% от общите гласове за партията сумарно.

Обединени патриоти - 8 077 гласа - 7.18% от вота в чужбина, което прави 2.53% от общите гласове за партията сумарно.

ДПС - 13 390 гласа - 11.90% от вота в чужбина, което прави 4.23% от общите гласове за партията сумарно.

ВОЛЯ - 2 486 гласа - 2.21% от вота в чужбина, което прави 1.70% от общите гласове за партията сумарно.

Какъв щеше да е изходът от последните парламентарни избори, проведени на 26 март, ако ги нямаше гласовете от чужбина? Отговор на този въпрос ще дадем в долните редове благодарение на сметките, направени за OFFNews от Българската асоциация по изборни системи.

Действителните гласове от чужбина на миналите избори са 109 916. Най-много от тях са за ГЕРБ, ДОСТ и БСП.

Вотът от чужбина в проценти

Премахвайки гласовете от чужбина и тяхната тежест, 4-процентната бариера за влизане в парламента също намалява като брой гласове.

С гласовете извън граница 4% се удрят на 136 821 гласа. Без тях бариерата е 132 425, т.е. вотът на българите в чужбина увеличава бариерата за влизане в НС с около 4000 гласа.

Парламентът нямаше да претърпи никакви промени със или без гласовете извън граници. Мандатите се запазват, като увеличение се наблюдава само с няколко десети в процентите.

Сметките без гласовете от чужбина. Всичко се запазва.

Изводът: Изборите в чужбина може да са много ценни като упражнение по демокрация. Но в математически план не променят нито едим мандат от крайния резултат.