OffNews.bg

Застрахователи обмислят увеличаване на цената за "Гражданска отговорност"

Основните застрахователни компании на българския пазар обмислят увеличаване на цената за задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Това стана ясно на днешния втори ден от форума "Шумът на парите", в който участваха представители на Армеец, Allianz, ДЗИ, Лев Инс и UNIQA.

Те мотивираха намерението си със задължението да имат една тарифа, а не две отделни - застраховка със и без включен сертификат "Зелена карта" и с факта, че при злополука зад граница имат много по-големи разходи, отколкото например при катастрофа в България.

Застрахователите допълниха, че изплатените от тях обезщетения отбелязали ръст от 41 млн. лева само за една година (от 2012 до 2013 г.) и че претенциите също се увеличили значително.

Сега цените на годишната застраховка за леки автомобили варират приблизително между 170 и 260 лева при еднократно плащане.

Те се оплакаха и от наложената забрана за пасивно маркиране на автомобилите, което, по думите им, довело до ръст на кражбите на коли. Официални данни на КФН за последните 3 години няма.

По отношение на животозастраховането от компаниите отбелязват, че България е далеч от средните нива за Европейския съюз.

Средният годишен разход на човек у нас за животозастраховане е 17-18 евро, докато в ЕС той е 1700 евро, каза Дияна Стойнова от ДЗИ.