OffNews.bg

Цветан Василев назначава дъщеря си в надзора на купената от КТБ банка

Управлението за банков надзор на БНБ днес одобри придобиването на капитала на банка „Креди Агрикол България“ от Корпоративна търговска банка. Заповедта за одобряването на сделката е подписана от подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

След придобиването новият собственик ще подмени изцяло състава на надзорния съвет на „Креди Агрикол“, се съобщава в заповедта на банковия надзор. В надзора ще влязат Радосвета Цветанова Василева (дъщеря на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев), Орлин Николов Русев и Абдул Ал Муршиди.

Със сделката КТБ придобива всички акции с право на глас на малката банка на стойност 92 090 621 лева. Така Корпоративна банка, в която мажоритарен собственик е Цветан Василев, става собственик на 100% от капитала на „Креди Агрикол“.

Договорът за продажба между френското акционерно дружество и банката на Цветан Василев бе сключен на 21 януари 2014 г. БНБ е дала предварително одобрение. Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката в началото на април. С придобиването новата група ще има дял от 8.34% в банковия пазар в България, посочиха от антимонополната комисия.

КТБ е четвъртата по активи банка в страната, след Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка.