OffNews.bg

От днес производителите на ориз могат да кандидатстват за помощи

Производителите на ориз ще могат да кандидатстват за помощ de minimis за поливането му през областите дирекция на Държавен фонд "Земеделие" от днес до 8 август 2014 г.

Сумата, отделена по схемата, е 250 000 лв. и е предвидена, за да покрива част от разходите за поливане. Помощта е предназначена за физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба №3 от 1999 г.

Кандидатстването е по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалище на юридическото лице. Друго условие е стопаните да нямат задължения към държавния бюджет, земеделския фонд, Държавния поземлен фонд и "Напоителни системи”

Подпомагането е до 7,20 лв. на декар засят ориз. Според правилата за предоставяне на помощта de minimis един земеделски производител не може да получи повече от 15 000 евро ( 29 337,45 лв.) за период от три данъчни години (2012 г. – 2014 г.).

Ако заявените по време на приема средства надхвърлят утвърдения от Управителния съвет годишен бюджет за 2014 г., ще бъде определен коефициент на редукция и помощта на всеки заявител ще бъде преизчислена.

Срокът за сключването на договорите и изплащането на средствата е 28 август 2014 г.