OffNews.bg

Оманският фонд с иск срещу България заради КТБ

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск в арбитражен съд срещу България заради краха на Корпоративна търговска банка (КТБ), става ясно от съобщение на сайта на базирания във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове.

Искът е регистриран на 22 октомври. 

Обвиняемият е Министерството на финансите на България. Адвокатската защита е поета от Arnold&Porter и адвокатското дружество "Томов&Томов". Фондът се представлява от Freshfields Bruckhaus Deringer.

Фондът, който беше собственик на 30% от КТБ, настоява да получи най-малко 150 милиона евро, според адвокат, цитиран от Reuters. Оманският фонд твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ.

Консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката миналия октомври, но месец по-късно Българска народна банка отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена.

"Смятаме, че претенциите на Оманския фонд, който е акционер в Корпоративна търговска банка /КТБ/, са неоснователни към България. Това ще бъде нашата позиция", беше коментарът на министъра на финансите Владислав Горанов, даден по-късно днес на брифинг след среща със Синдиката на българските учители в сградата на Министерския съвет.