OffNews.bg

НЕК продала без търг и на занижени цени 2,4 млн. мегаватчаса електроенергия

Националната електрическа компания е продала между октомври и ноември без търг и на занижени цени 2,366 млн. мегаватчаса електоенергия за 2015 г. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в петък.

Данните, които Петкова съобщи, бяха в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Кадиев.

Продажбата на електроенергията е станала чрез пряко договаряне по времето на предишното ръководство на НЕК. След обявление на НЕК интерес са проявили осем фирми. Те са закупили на практика цялото количество електроенергия за свободния пазар за 2015 г. и са заплатили авансово за това, каквото е било едно от условията на процедурата, обясни министърът.

Петкова не уточни кои са фирмите, които са закупили електроенергията, както и сумата, която са заплатили, тъй като това е обект на търговска тайна. Тя обаче обяви, че е направена проверка, в рамките на която са открити притеснителни данни, затова информацията е предадена на прокуратурата.

По думите на Георги Кадиев електроенергията е продадена на цени, по-ниски от пазарните. Според негови данни договорите са за около 250 млн. лева, което означава, че за мегаватчас са платени по 70-75 лева.

Това са цени на 10% от възможните и така НЕК е била ощетена с около 30 млн. лева, подчерта Кадиев, като допълни, че не е ясно как само няколко фирми са били уведомени за процедурата по пряко договаряне, за да проявят интерес към нея.

Цените по тези сделки трябва да се предоговорят или договорите да бъдат прекратени. В този тип договори има клаузи за прекратяването им. А ако няма, то тогава някой трябва да каже защо няма, подчерта Кадиев.

Разговаряйте с предишното ръководство на НЕК и със служебния министър по това време Щонов – къде е спал, когато са подписвани тези договори, каза депутатът.

В отговор Петкова посочи, че е разговаряла с предишното ръководство на НЕК и е получила обяснение, че правилата за търговия с ток позволяват подобни сделки.

За да не се стига до подобни ситуации, НЕК вече разработва нови правила за търговия с електроенергия, категорична е Теменужка Петкова. 

Петкова обясни още, че министерството работи по въпроса за отваряне на борса за търговия с електроенергия.

БЕХ получи в края на декември миналата година лиценз за отварянето на борса. В момента се внедрява платформа за търговия и има възможност борсата да заработи до края на 2015 г., допълни тя.