НЕК със задължения за над 3,5 млрд. лева

Симона Костадинова 11 декември 2014 в 16:47 2848 2

Снимка OFFNews

Положението на Националната електрическа компания (НЕК) е повече от отчайващо, общите ни дългове са над 3,5 млрд. лева, от които към производителите са над 1,2 млрд. лева.

Това каза новият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев на извънредна пресконференция по повод финансовото положение на компанията, като обясни, че са необходими законови промени, за да се стабилизира положението.

"От вчера започнахме срещи със синдикатите, преди малко с производителите на електроенергия. Гласувано ми е доверие, от министър-председателя съм назначен, за да защитавам националните интереси. Няма да съсипвам тази собственост. Преди да стана изпълнителен директор, съм си правил сметки как да подобря нещата, но като дойдох и видях колко са зле нещата, сякаш ме удариха с нещо по главата", каза новият директор, който е на поста си едва от 3 декември.

Петър Илиев обясни, че само за първите десет месеца на годината загубите на НЕК от продажбата на ток на регулирания пазар са над 850 милиона лева.

„Моята надежда беше, че ще можем да спечелим от зимните месеци, които са най-добрите от финансова гледна точка. Предполага се, че консумацията на енергия е по-голяма, а фотоволтаичната енергия е по-малко. Голямата изненада беше, че много голяма част от енергията е продадена на свободния пазар“, коментира Илиев.

Той каза още, че компанията търпи загуби и заради разликата между реалната цена на електричеството и тази, на която го продава НЕК. Неговите изчисления показват, че реалната цена на електричеството е около 200 лева за мегаватчас, а НЕК продава мегаватчаса за 125 лева.

След това Илиев коментира, че "през годините НЕК е страдала не толкова от решенията на своя мениджмънт, а от решенията на висшите държавни органи, които са го задължавали да участва в строителството на различни проекти".

Той обясни още, че не иска енергията от АЕЦ " Козлодуй", която отива към ЕРП-тата, да минава през НЕК, защото компанията трупа загуби, идващи от разликата в цената на нощната енергия.

Илиев е на мнение, че НЕК губи и от заводските централи, които държавата подпомага. "Ако тези централи ще продават на НЕК, поне да поемат дела в балансирането на пазара. Всички искат да произвеждат когато си искат, но консумацията не е постоянна и загубите се калкулират от НЕК", обясни той.

Въпреки тежката ситуация на НЕК, новият й директор обясни, че според него не е възможно да се стигне до режим на тока, но за фалит на компанията не може да каже, защото "няма аз да го взема това решение".

Той допълни, че ако все пак бъде взето решение за фалит на НЕК, това ще се отрази и на потребителите, и на производителите на ток.

Илиев подчерта, че не иска да се вдига цената на електричеството за крайния потребител, но вероятно през януари 2015 г. ще има конкретни предложения за промени. Той обаче беше категоричен, че НЕК трябва да започне да изкупува от производителите само високоефективната енергия, а не както е сега - и комбинираната. 

Илиев смята още, че цените на производителите, които се определят от ДКЕВР, трябва да са еднакви, за да могат всички да са равноправни на пазара.

Новият директор на НЕК обясни, че първата му задача е да спре източването на държавната собственост или поне да се опитва, докато не го сменят. 

"Моята идея е журналистите да ме дебнете, да ми седнете на врата, за да си върша работата", каза още Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!