OffNews.bg

Минималната пенсия става 1000 лева... в Словения

Словенският парламент прие без нито един глас против промени в закона за пенсионното и инвалидното осигуряване, според които пенсионерите, изпълнили всички условия за пенсия за възраст, ще имат гарантирана пенсия от 500 евро (почти 1000 лева), съобщава белградският вестник "Политика", цитиран от БТА.

Целта на закона е да се подкрепят бедните пенсионери в бившата югославска република.

Минимална пенсия от 500 евро според данните на правителството ще получават само 45 200 словенски пенсионери. Всички останали ще са с по-висок месечен доход.

Вдигането на пенсиите бе гласувано единодушно от парламента в Любляна, въпреки че от опозицията имаше критики, че се касае за популизъм за привличане на избиратели в последната година на мандата на сегашното правителство. В кабинета участва и партията на словенските пенсионери. Ако тя оттегли подкрепата си, властта ще падне предсрочно.

Новата минимална пенсия в Словения е равна на средната работна заплата в България. Според коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти в средата на тази година минималната пенсия у нас ще бъде увеличена до 200 лева (100 евро).