OffNews.bg

Лукарски: Лидер сме по привлечени инвестиции в аутсорсинг сектора

“Според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015 България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред страните в Европа". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на годишната конференция на лидерите на Европейската аутсорсинг асоциация.

Според него страната ни успешно се развива като перспективна дестинация за инвестиции в ИТ и аутсорсинг индустрията.

"Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като в края на 2015 г. техният брой е над 42 000", каза още той.

Лукарски изтъкна, че Европейската аутсорсинг асоциация неслучайно е избрала именно София, за да постави началото на инициативата за въвеждане на Световен стандарт за аутсорсинг индустрията. Това според него е доказателство за успешното развитие на сектора в България и заслужено признание за страната ни, която през 2015 г. беше обявена за аутсорсинг дестинация на годината.

„Един от основните ни приоритети е да създадем предпоставки за развитие на страната като център на високотехнологични производства и услуги, отговаряйки на изискванията на потенциалните инвеститори за инвестиционен климат“, подчерта министър Лукарски. 

Той предупреди, че навлизането на големи международни компании на българския пазар води и до увеличаване на недостига на висококвалифицирани кадри.

"За аутсорсинг отрасъла в България най-сериозен риск в средносрочен план представлява наличието на квалифицирана работна ръка. Дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда", беше категоричен Лукарски.