OffNews.bg

Депутатите привикаха Иван Искров на дебата за КТБ

Депутатите привикаха управителя на Българската народна банка да присъства на днешните дебати за КТБ в пленарната зала. Те гласуваха още финансовият министър в служебния кабинет Румен Порожанов също да се яви.

Искров се появи в Народното събрание малко преди началото на заседанието. С него влязоха подуправителите Димитър Костов, Калин Христов и Цветан Гунев, както и Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“, членовете на УС на БНБ Лена Русенова и Боряна Пенчева, както и Нина Стоянова, главен юрист на БНБ. 

На заседанието ще присъства и председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Николов.

Очаква се депутатите да обсъдят доклада на временната комисия по бюджет и финанси за КТБ, както и доклада на БНБ за ситуацията в банката.

В първия работен ден на 43-то Народно събрание БНБ внесе доклада за КТБ и Търговска банка "Виктория". В него Централната банка обяви очакването си КТБ да отчете отрицателен собствен капитал.

Това означава, че до 20 дни трябва да се отнеме лиценза на банката и след това Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащането на депозитите до 100 хил. евро.

Временната бюджетна комисия реши преди два дни да приеме промени в закона, които да задължават БНБ да спаси банката.

Управителят на БНБ Иван Искров възрази срещу това решение и дори заплаши, че това ще доведе до падане на борда, тъй като ще се наложи БНБ да печата пари. 

Председателката на временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова го обвини вчера, че спекулира и цели да разклати банковата система.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи в началото на заседанието да се отложи дебатът за КТБ, защото имало по важни проектозакони, като техния за мораториум върху цената на тока. За предложението му обаче гласуваха само от "Атака".