OffNews.bg

Брюксел: Ако България не е спряла "Южен поток", ще предприемем действия

Вярвам на българския премиер, че дейностите по "Южен поток" са прекратени, но ще предприемем действия, ако получим доказателства за обратното.

Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пред български журналисти в Брюксел, предаде кореспондентът на БНР.

Той за пръв път допусна публично, че "Южен поток" е част от политическа игра на Русия, а не само въпрос на инфраструктура и икономика. Гюнтер Йотингер коментира и медийните информации, че в България работата по проекта продължава въпреки уверенията на кабинета в обратното.

Ние трябва да работим с правителството и аз имам доверие на премиера. Може би ако някакви дейности продължават, но няма нови поръчки, това все пак означава прекратяване. Ако не е така – моля ви, дайте ми снимки и кадри, и аз ще предприема действия, призова Йотингер.

Според него съдбата на "Южен поток" до голяма степен зависи от инвеститорите, защото в интерес на всички е да не се вкарват пари в подобен проект, преди да се стигне до приемливо решение, което е в съответствие с европейското законодателство.

В България основните законови проблеми са три – те засягат околната среда, вътрешния пазар и конкуренцията, както и втория и най-вече третия енергиен пакет, каза комисарят, като посочи специално начина, по който в България се вземат решенията за това кой ще проектира и кой ще строи газопровода.