OffNews.bg

Юнкер към британски евродепутати: Защо сте още тук?

Извънредното заседание на Европейския парламент започна с целувка между председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския евродепутат Найджъл Фараж.

Малко по-късно обаче Юнкер отправи критики към евроскептичните британски депутати и ги призова да напуснат Европарламента още сега.

"Трябва да уважаваме британската демокрация и начина, по който изразява своето мнение", заяви в рамките на речта си Юнкер. 

Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от британски евродепутати, сред които и лидерът на Партията на независимостта Найджъл Фараж.

Това подразни Юнкер, който прекъсна речта си на френски и се обърна на английски към депутатите.

"За последен път ръкопляскате в тази зала. И в известна степен наистина съм изненадан, че сте тук. Вие се борехте за излизане. Британският народ гласува против членството в Европейския съюз. Защо сте още тук?", попита Юнкер.

В рамките на речта си председателят на ЕК отхвърли слуховете, че смята да подаде оставка. 

"Не съм болен и уморен, оставам на мястото си и ще се боря до последен дъх за обединена Европа", подчерта той.

Юнкер каза още, че е забранил тайни предварителни преговори с Великобритания за условията за напускане на ЕС, докато не бъде подадено официално заявлението за излизане от Съюза. 

"Призовавам британското правителство възможно най-бързо да изясни обстановката, не може да стоим в неяснота. Очаквам отговор не днес и утре, но бързо, категоричен беше Жан-Клод Юнкер.

"Европа не е само празник, трябва да признаваме, когато сме тъжни. Натъжен съм от британското решение и не го крия, не съм робот. Не става дума за сантименталност, според мен Великобритания трябваше да остане с нас. Държавите, основали ЕС, нямат повече права от останалите в Общността. Т.н. "нови" държави в ЕС са пълноправни членове на съюза. Европейската мечта ще продължи, ще работим за нея с нова енергия", каза още в речта си Юнкер. 

"Великобритания ще бъде ваш приятел, ще търгуваме с вас, ще си сътрудничим с вас, ще бъдем вашият най-добър приятел в света. Но за да го направим позволете ни да си тръгнем и да преследваме нашите световни амбиции и бъдеще. Благодаря ви", пък каза Фараж пред ЕП.