OffNews.bg

Третият здравен министър на ГЕРБ: Дянков излъга за оставката ми

"Симеон Дянков не ме е уволнявал. Той се опита да си прави пиар на мой гръб, след като подадох оставка", обяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов в предаването на Росен Петров по bTV.

При отстраняването на третия здравен министър в кабинета "Борисов" д-р Константинов финансовият му колега обяви, че именно той е поискал оставката му и затова премиерът го отстранил. Константинов обвинявал заместниците си за свои грешки, обясни тогава Симеон Дянков.

Повече от година след отстраняването си д-р Стефан Константинов разказа, че е връчил на Бойко Борисов оставката си, а бившият премиер поискал да говорят, след като се върне от Катар. После Цветан Цветанов му съобщил, че молбата му е приета, а след това бившият финансов министър Симеон Дянков започнал да си прави пиар на гърба на уволнения министър.

"От 1987 година до днес няма министър на здравеопазването, който да е изкарал мандата си. Здравеопазването касае всички. Трябва време, а не за един мандат да се драпа. Политиците искат бързи промени, за да им ръкопляскат", коментира още Константинов. 

Той обясни, че си е давал ясно сметка, че е трети поред здравен министър в кабинета "Борисов" и е мислил, че е глупаво да бъде сменен, което донякъде му осигурявало спокойствие.

"Аз си подадох оставката, защото вече не можех да направя нищо. До този момент се стигна, защото разбрах, че Дянков е започнал да се обажда през главата. Говорил е директно с хора от министерството на по-ниско ниво. После Дянков си получи заслуженото, защото той наистина бе уволнен", обясни още д-р Константинов, който в момента работи в Майчин дом.

Коментарът му за атаките срещу шефа на "Софарма" Огнян Донев в момента, в който стана собственик на две вестника - "Труд" и "24 часа", е: "Те дойдоха от другата медийна група", а от последващия въпрос стана ясно, че става въпрос за притежаваната официално от Ирена Кръстева, но контролирана от Делян Пеевски Нова българска медийна група. Нейна собственост са "Телеграф", "Монитор", "Новинар".

В канчето на фармацевтичните фирми гледат много хора, много хора пият и за съжаление е трудно тези неща да бъдат поправени бързо", каза още Константинов.

Прехвърлянето 1.4 млрд. лв. от резерва на здравната каса във фискалния резерв през есента на 2010 г. той определи като грешка, но уточни, че е бил министър на няколко дни, когато е станало това.

Този трансфер е бил одобрен от тогавашния и сегашния председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

Относно репликата "Срам ме е от тях" по адрес на оправданите вече лекари от Горна Оряховица, обвинени в немарливо отношение към новородено, той каза: "Срам ме е от чутото в техните разговори".

По думите му случаят много се е политизирал и вместо да се извади поука от него за медицинските стандарти и за правилата за добро поведение.