OffNews.bg

Цацаров подготви иска за имунитета на Цветанов

Прокуратурата е подготвила и мотивирала искането си за свалянето на имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който в момента е редови депутат от ГЕРБ.

Пред журналисти преди заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че към искането са приложени факти и доказателства, като е уточнена и правната квалификация за търсенето на наказателна отговорност от Цветанов. Всичко това е необходимо в случай, че депутатът от ГЕРБ не потвърди намерението си имунитетът му да бъде свален. 

"Прокуратурата ще отправи искане за имунитета на Цветан Цветанов, но няма да е в първата седмица от работата на новия парламент", каза главният прокурор. По думите му - парламентът се конституира, избира ръководство и решава въпроси, свързани с правилника за организацията и дейността си. "Уважението към институцията парламент изисква да не започва работата си именно с такова искане, но искането ще бъде направено", обясни главният прокурор Цацаров.

Главният прокурор обясни, че Цветанов ще бъде разследван и че прокуратурата работи по закон.

На 30 април прокуратурата обяви, че Цветанов е извършил престъпление, като не е упражнил достатъчно контрол върху използването и прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). Констатацията дойде, след като четирима бивши  служители на службата за подслушвания в МВР, които бяха обвинени по случая с т. нар. "цецомобили", станаха свидетели срещу Цветанов. От Софийска градска прокуратура съобщиха, че наказателното производство срещу четиримата е спряно.

Основанието за спиране е, че в хода на разследването срещу четиримата служители са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветанов. В качеството му министър на вътрешните работи, той съзнателно е допуснал неговите подчинени от службата за подслушване на МВР – Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления – злоупотреба с власт и служебно положение.

Покрай имунитета на Цветанов главният прокурор и бившият вътрешен министър влязоха в задочен диалог. Цветанов заяви, че дава имунитета си доброволно, а Цацаров контрира, че няма как той сам да си даде имунитета без някой да му го е поискал. 

"С писмена декларация заявявам готовност да се откажа от имунитета си като народен представител, ако той пречи на разследване по случая с подслушванията. Досега обаче никой не е поискал имунитета ми", каза вчера пред журналисти Цветанов.